Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί φημίζεται η Βουδαπέστη; 29 λόγοι για να την επισκεφτείς ΧΘΕΣ

Γιατί φημίζεται η Βουδαπέστη και τι το διαφορετικό έχει που την κάνει τόσο ξεχωριστή; Διάβασε τα πάντα εδώ.
Γιατί φημίζεται η Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη φημίζεται για τον πλούσιο πολιτισμό της, τις υπόγειες σπηλιές, τον πανίσχυρο ποταμό Δούναβη ενώ αποτελεί την πρωτεύουσα των σπα όλου του κόσμου. Η Βουδαπέστη είναι επίσης γνωστή για τα παγκοσμίου φήμης Ruin Bars, το πανέμορφο Κτίριο του Κοινοβουλίου και τους απολαυστικούς τοπικούς πειρασμούς της.

Συγκέντρωσα 29 πράγματα για τα οποία είναι γνωστή η ουγγρική πρωτεύουσα:

Τα κορυφαία αξιοθέατα της Βουδαπέστης

Η ουγγρική πρωτεύουσα δεν κάνει εκπτώσεις όσον αφορά τα μαγευτικά κτίρια και τα αξιοθέατα που θα προσφέρει στον επισκέπτη της.

1. Το Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου

Το Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου.
Το Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου. (πηγή:wikipedia)

Η εντυπωσιακή Βουλή είναι ένας απ’ τους κύριους λόγους που η Βουδαπέστη είναι διάσημη στους τουρίστες. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία καλύπτοντας 18.000 τ.μ. γης. Συνδυάζει τρία αρχιτεκτονικά στυλ – νεογοτθικό, μπαρόκ και αναγεννησιακό. Η ανάμειξη αυτών των στοιχείων ενισχύει περαιτέρω τη μεγαλοπρέπειά του. Περίπου 1000 άτομα αναμίχθηκαν στην κατασκευή του, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 40 εκατομμύρια τούβλα, μισό εκατομμύριο πολύτιμοι λίθοι και 40 κιλά χρυσού.

2. Η πλατεία Ηρώων

Πλατεία Ηρώων (πηγή: wikicommons)
Πλατεία Ηρώων (πηγή: wikicommons)

Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrássy, η Πλατεία Ηρώων προσφέρει πολλά να δείτε: από το Μνημείο της Χιλιετίας ύψους 36 μέτρων που απεικονίζει τους Επτά Πολέμαρχους των Μαγυάρων μέχρι το άγαλμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ που κρατά το ουγγρικό στέμμα. Εδώ θα βρείτε επίσης το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Παλάτι της Τέχνης (Műcsarnok) που βρίσκονται σε δύο από τις πλευρές της πλατείας.

3. Η Κρατική Όπερα της Ουγγαρίας

Η Ουγγρική Κρατική Οπερα (πηγή: wikipedia)
Η Ουγγρική Κρατική Οπερα (πηγή: wikipedia)

Με εντολή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, η Ουγγρική Όπερα άνοιξε τις πόρτες της το 1884. Το απίστευτο αμφιθέατρο έχει 1.261 θέσεις και φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική του. Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια παράσταση, οι συχνές ξεναγήσεις θα σας έδιναν μια καλή ιδέα για το πόσο εκπληκτικό είναι το κτίριο που είναι γεμάτο με υπέροχα έργα τέχνης και γλυπτά από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της χώρας.

4. Η Γέφυρα των Αλυσίδων

Η κρεμαστή γέφυρα των αλυσίδων (πηγή: wikipedia)
Η κρεμαστή γέφυρα των αλυσίδων (πηγή: wikipedia)

Η πιο διάσημη γέφυρα της Βουδαπέστης (γνωστή και ως γέφυρα Σέτσενι) αποτελεί κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο. Η κρεμαστή γέφυρα του 1849 συνδέει τη Βούδα και την Πέστη – τη δυτική και την ανατολική πλευρά της πόλης – και ήταν το πρώτο μόνιμο πέρασμα επί του Δούναβη στην Ουγγαρία. Θα σας πάρει περίπου 10 λεπτά για να διασχίσετε την περίπλοκη γέφυρα και θα ανταμειφθείτε με την εκπληκτική θέα στον ποταμό Δούναβη.

5. Η Μεγάλη Συναγωγή

Η Μεγάλη Συναγωγή (πηγή: wikipedia)

Γνωστή και ως Συναγωγή της οδού Ντοχάνι, είναι η μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο πλην του Ισραήλ. Ολοκληρώθηκε το 1859 και ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1990. Το μεγαλοπρεπές κτίριο είναι σε στιλ Μαυριτανικής Αναγέννησης και εμπνεύστηκε από το παγκοσμίου φήμης παλάτι της Αλάμπρα στην Ισπανία.

6. Το Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας

Το εθνικό μουσείο της Ουγγαρίας (πηγή: wikipedia)
Το εθνικό μουσείο της Ουγγαρίας (πηγή: wikipedia)

Το νεοκλασικό κτίριο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουδαπέστης. Πολλές συλλογές με έργα που σχετίζονται με την τέχνη, την αρχαιολογία, τη χειροτεχνία και τη θρησκεία φιλοξενούνται στο μουσείο. Ο μαγευτικός κήπος του είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους ντόπιους.

7. Το Τελεφερίκ του Λόφου του Παλατιού

Το Τελεφερίκ του Λόφου του Παλατιού (πηγή: 33traveltips.com)
Το Τελεφερίκ του Λόφου του Παλατιού (πηγή: 33traveltips.com)

Το τελεφερίκ λειτουργεί από το 1870 και λέγεται ότι είναι το δεύτερο παλαιότερο στον κόσμο. Είναι ο πιο γρήγορος και ελκυστικός τρόπος για να επισκεφθείτε τον λόφο του Παλατιού, με υπέροχη πανοραμική θέα στον Δούναβη. Ένα από τα πιο περίεργα φακτς για τη Βουδαπέστη είναι ότι οι αρχές επιβράδυναν το τελεφερίκ το 1988, έτσι ώστε οι επιβάτες να έχουν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν το τοπίο. Η διαδρομή πάντως ακόμα και μετά την επιβράδυνση παραμένει πολύ σύντομη και ίσως δεν αξίζει τα 5.5 ευρώ που κοστίζει το εισιτήριο. Εναλλακτικά λοιπόν μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που βρίσκεται δεξιά του τελεφερίκ και σε 10-15 λεπτά θα είστε στην κορυφή.

8. Το Κάστρο της Βούδας

Το κάστρο της Βούδας με θέα στον ποταμό Δούναβη (πηγή: wikipedia)
Το κάστρο της Βούδας με θέα στον ποταμό Δούναβη (πηγή: wikipedia)

Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου ο οποίος υψώνεται δίπλα στον Δούναβη. Το σύμπλεγμα ολοκληρώθηκε αρχικά το 1265, όμως το μεγάλο μπαρόκ ανάκτορο που υπάρχει σήμερα κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1749 και 1769. Το κάστρο στεγάζει σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας και το ιστορικό μουσείο της Βουδαπέστης.

9. O Προμαχώνας των Ψαράδων

Ο προμαχώνας των Ψαράδων (πηγή: pixabay)
Ο προμαχώνας των Ψαράδων (πηγή: pixabay)

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσετε την απόλυτη ομορφιά της Βουδαπέστης είναι να ανεβείτε στον Προμαχώνα των Ψαράδων. Οι επτά πυργίσκοι του φρουρίου του 19ου αιώνα συμβολίζουν τις Επτά Φυλές των Μαγυάρων. Η θέα στην Πέστη, το νησί της Μαργαρίτας και τον ποταμό Δούναβη αποζημειώνει.

10. Το σπίτι του Τρόμου

Το μουσείο "Το Σπίτι Του Τρόμου" στην οδό οδό Andrássy út 60 (πηγή: wikipedia)
Το μουσείο "Το Σπίτι Του Τρόμου" στην οδό οδό Andrássy út 60 (πηγή: wikipedia)

Ένα από τα πιο σκοτεινά μουσεία στον κόσμο είναι κι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Το Σπίτι του Τρόμου είναι μια τρομακτική απεικόνιση της ιστορίας της χώρας. Ήταν ο χώρος όπου το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς βασάνισαν και σκότωσαν πολλούς ανθρώπους. Η λέξη «terror» με τεράστια γράμματα κρέμεται πάνω από την είσοδο, προετοιμάζοντάς σας για αυτό που θα συναντήσετε μέσα.

Τι να δεις ακομά στη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη σφύζει από ζωή σε κάθε της γωνιά. Στις τοποθεσίες που ακολουθούν θα βιώσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης από πρώτο χέρι.

11. Τα Ruin Bars

Το ρούιν μπαρ Szimpla Kert (πηγή: wikipedia)
Το ρούιν μπαρ Szimpla Kert (πηγή: wikipedia)

Τα λεγόμενα «ρουίν μπαρς» (μπαρ σε ερείπια δηλαδή) βρίσκονται στην εβραϊκή συνοικία και είναι το κύριο αξιοθέατο της Βουδαπέστης όσον αφορά τη διασκέδαση και τον τρόπο ζωής. Είναι ο λόγος που η γειτονιά θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές για να μείνετε στη Βουδαπέστη για νυχτερινή ζωή. Τα περισσότερα από αυτά είναι παλαιότερα παραμελημένα κτίρια επιπλωμένα και εξοπλισμένα για να λειτουργούν ως μπαρ. Κανένα μπαρ δεν είναι το ίδιο. Μόλις βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το φημισμένο Szimpla Kert. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο χαλαρό, αρκεστείτε σε μια βόλτα στη συνοικία (όπως έκανα κι εγώ).

12. Τα Λουτρά Γκέλερτ

Τα ιαματικά λουτρά Γκέλερτ (πηγή: wikipedia)
Τα ιαματικά λουτρά Γκέλερτ (πηγή: wikipedia)

Η Βουδαπέστη είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των σπα και τα ιαματικά λουτρά Gellért είναι ένα από τα μέρη που δικαιολογούν αυτόν τον τίτλο. Το μεγάλο κέντρο ευεξίας διαθέτει μια απίστευτη υπαίθρια πισίνα και μια φινλανδική σάουνα, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής. Το στυλ αρτ νουβό της δομής του 1918 επέστρεψε στην παλιά της αίγλη μετά από εκτεταμένες ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

13. Τα Λουτρά Széchenyi

Αεροφωτογραφία των λουτρών Széchenyi (πηγή: wikipedia)
Αεροφωτογραφία των λουτρών Széchenyi (πηγή: wikipedia)

Μιλώντας για τις παραδόσεις της Βουδαπέστης, πρέπει να αναφέρουμε και τα Λουτρά Széchenyi. Το συγκρότημα είναι το μεγαλύτερο με ιατρικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι πισίνες στο Széchenyi είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και φθόριο, στοιχεία τα οποία είναι ευεργετικά για την ευεξία σας. Σε αυτό το ιστορικό κέντρο σπα, μπορείτε να χαλαρώσετε με πολλές ιαματικές λεκάνες, σάουνες και υπαίθρια λουτρά ζεστού νερού.

Στη Βουδαπέστη επισκέφτηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου ιαματικά λουτρά. Επέλεξα τα λουτρά Király που ήταν αρκετά οικονομικά και δεν είχαν τόσο πολύ κόσμο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο.

14. Tο Σπήλαιο Γκέλερτ

Το σπήλαιο Γκέλερτ με το παρεκκλήσι μέσα στο βράχο (πηγή: wikipedia)
Το σπήλαιο Γκέλερτ με το παρεκκλήσι μέσα στο βράχο (πηγή: wikipedia)

Μέρος ενός δικτύου σπηλαίων στον λόφο Γκέλερτ, γνωστό και ως Σπήλαιο του Αγίου Ιβάν. Ήταν ο ερημίτης που έζησε εκεί και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε το φυσικό ιαματικό νερό μιας λασπώδους λίμνης δίπλα στο σπήλαιο για να θεραπεύσει τους ασθενείς. Είναι πιθανό ότι το ίδιο νερό να τροφοδοτούσε τις πισίνες και του παλιού Sáros fürdő, τα σημερινά Λουτρά Γκέλερτ.

15. Οι Υπόγειες Σπηλιές

Κάτω από τους δρόμους και τα κτίρια της πόλης απλώνεται ένας λαβύρινθος από τεράστιες υπόγειες σπηλιές που ξεπερνάνε τις 200 σε αριθμό. Τα πιο διάσημα είναι ο λαβύρινθος του κάστρου της Βούδας, το ορεινό σπήλαιο Szemlő και το σπήλαιο Pálvölgyi.

16. Τα παπούτσια στις όχθες του Δούναβη

Τα παπούτσια του Δούναβη των Can Togay και Gyula Pauer, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Πρόκειται για ένα από τα πιο συναισθηματικά μνημεία στην Ουγγαρία. Δίπλα στον γραφικό πεζόδρομο του Δούναβη, τα παπούτσια τιμούν τη μνήμη των 550.000 Ούγγρων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 60 ζευγάρια παπούτσια από χυτοσίδηρο μας υπενθυμίζουν το ζοφερό γεγονός. Τα θύματα έβγαλαν τα παπούτσια τους (το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν πάνω τους) πριν τους εκτελέσει η φασιστική ουγγρική πολιτοφυλακή.

17. Η Κεντρική Αγορά

Η πιο διάσημη αγορά της Βουδαπέστης. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες την λατρεύουν, για τα άφθονα φαγητά, μπαχαρικά και αναμνηστικά που μπορείτε να βρείτε εδώ. Ευκαιρία για να αγοράσετε δωράκια και σουβενίρ για την επιστροφή.

18. Το παζάρι Ecseri

Βρίσκεται στα προάστια της Βουδαπέστης και είναι ένας πραγματικός θησαυρός που κρύβει εκατοντάδες ευκαιρίες. Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη σε όλη τη Βουδαπέστη. Η υπαίθρια αγορά του τα έχει όλα: αναμνηστικά, διακοσμητικά και  άλλα εντυπωσιακά αντικείμενα.

19. Τα νησιά του ποταμού Δούναβη

Η Νήσος Μαργαρίτα σε αεροφωτογραφία (πηγή: wikipedia)
Η Νήσος Μαργαρίτα σε αεροφωτογραφία (πηγή: wikipedia)

Επτά νησιά στον ποταμό Δούναβη βρίσκονται εντός των συνόρων της Βουδαπέστης: το νησί Csepel, το Palotai-sziget, το Népsziget, το Háros-sziget, το Molnár-sziget, το Hajógyári και το νησί της Μαργαρίτας, το μεγαλύτερο από αυτά. Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα με την ένωση 3 μικρότερων νησιών, του Φέστο, του Φούρντου και του Νιούλακ. Καλύπτεται κυρίως από πάρκα και είναι δημοφιλής περιοχή αναψυχής. Εδώ βρίσκεται και το υδάτινο πάρκο Palatinus – το μεγαλύτερο υπαίθριο συγκρότημα κολύμβησης στην πόλη.

20. Το Μάτι της Βουδαπέστης

Πρόκειται για μια ρόδα λούνα παρκ ύψους 65 μ. Είτε έχετε θέα από την κορυφή της είτε έχετε θέα προς αυτή, το Μάτι της Βουδαπέστης είναι απ’ τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης.

Γαστρονομικοί πειρασμοί - Τι να φάω στη Βουδαπέστη

Οι Ούγγροι λατρεύουν τα εθνικά τους πιάτα, μερικά από τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά. Φροντίστε να απολαύσετε όλα τα λαχταριστά φαγητά για τα οποία φημίζεται η Βουδαπέστη καθώς την εξερευνάτε.

21. Κοτόπουλο με πάπρικα

Ο μέσος Ούγγρος καταναλώνει περισσότερο από μισό κιλό πάπρικας ετησίως. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το ταξίδι στην ουγγρική κουζίνα ξεκινά με το πικάντικο κοτόπουλο με πάπρικα.

22. Γκούλας με μοσχάρι

Αυτό είναι μακράν το πιο δημοφιλές γεύμα στον ουγγρικό γαστρονομικό κόσμο. Η νόστιμη λιχουδιά είναι ένα στιφάδο με κρέας και λαχανικά με μια γενναιόδωρη δόση πάπρικας… ναι η πάπρικα μπαίνει παντού. Χρονολογείται από τη μεσαιωνική Ουγγαρία και το πιάτο έχει πολλές παραλλαγές. Δοκιμάστε το! Οι γευστικοί σας κάλυκες θα σας ευχαριστήσουν για αυτό.

23. Στρούντελ

Προέρχεται από την Αυστριακή Αυτοκρατορία και γρήγορα έγινε δημοφιλές στις γειτονικές περιοχές. Οι Ούγγροι τρώνε τη ζύμη τους τόσο γλυκιά όσο και αλμυρή. Οι γλυκές εκδοχές είναι γεμάτες με κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, παπαρουνόσπορο, τυρί, κρέμα, καθώς και τα παραδοσιακά μήλα. Στις αλμυρές παραλλαγές θα βρείτε σίγουρα και λάχανο.

Τα αξιοπερίεργα της Βουδαπέστης

Η ουγγρική πρωτεύουσα έχει πολλά να μοιραστεί όσον αφορά την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ασυνήθιστα φακτς. Η κληρονομιά της συνδυάζεται άψογα με τον σύγχρονο κόσμο και μια επίσκεψη στην πόλη αποτελεί εμπειρία ζωής. Ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την Βουδαπέστη στην παρακάτω ενότητα:

24. Τα παρατσούκλια της Βουδαπέστης

Έχουμε και λέμε: είναι η Βασίλισσα του Δούναβη. Ως ιστορική σκηνή με πλούσιες παραδόσεις και πλήθος μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ο τίτλος αυτός της έρχεται γάντι. Η Βουδαπέστη προσφέρει ίσως την πιο διαφορετική γκάμα εμπειριών που θα μπορούσατε να έχετε σε οποιαδήποτε πόλη κατά μήκος του μαγευτικού ποταμού. Τι άλλα έχουμε: Είναι η Καρδιά της Ευρώπης, η Πρωτεύουσα της Ελευθερίας και όπως είπαμε και στην αρχή η Πρωτεύουσα των Σπα.

25. Η ονομασία της πόλης

Ένα από τα γεγονότα για τα οποία η Βουδαπέστη είναι περισσότερο γνωστή είναι η ιστορία της προέλευσης του ονόματός της. Η Βούδα και η Πέστη είναι δυο από τις πόλεις που συγχωνεύτηκαν για να συνθέσουν την ουγγρική πρωτεύουσα. Οι δύο πόλεις μαζί με την Ομπούντα έγιναν επίσημα μία πόλη το 1873. Σήμερα, οκτώ γέφυρες συνδέουν τις τρεις πρώην πόλεις.

26. Το τέταρτο παλιότερο Μετρό της Ευρώπης

Εκτός από το ότι είναι το τέταρτο παλαιότερο στη Γηραιά Ήπειρο, το μετρό της Βουδαπέστης είναι και το πέμπτο παλαιότερο στον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 1896, πίσω μόνο από το μετρό του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης, της Γλασκώβης και του Σικάγου. Μία από τις γραμμές του μετρό στη Βουδαπέστη, η Μ1, συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

27. Τα ύψη των κτιρίων της πόλης

Το Κοινοβούλιο και η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου έχουν ύψος 96 μέτρων και τα δυο, θέτοντας το όριο για τις υπόλοιπες μετέπειτα κατασκευές που ανεγέρθηκαν στην πόλη. Το ύψος των 96 μέτρων δεν είναι τυχαίος αριθμός. Είναι μια αναφορά στο 896 – το έτος ίδρυσης της Ουγγαρίας και στο 1896 – η χρονιά που εγκαινιάστηκε το Κτίριο του Κοινοβουλίου.

28. Το μνημείο του Ανώνυμου Χρονικογράφου του Βασιλιά Μπέλα

Το μνημείο του Ανώνυμου (πηγή: wikipedia)

Ο μύθος λέει ότι όποιος αγγίζει την πένα του χρονικογράφου θα αποκτήσει αμέσως εξαιρετικές συγγραφικές δυνάμεις. Καμία διαφορά δεν είδα παιδιά. Βρίσκεται στο πάρκο Ópusztaszer.

29. Οι διάσημες προσωπικότητες της ουγγρικής πρωτεύουσας

Στη Βουδαπέστη έχουν ζήσει αρκετοί διάσημοι. Ανάμεσά τους ήταν ο εφευρέτης του στυλό – Λάζλο Μπιρό γέννημα θρέμμα της Βουδαπέστης. Ο Έρνο Ρούμπικ, ο εφευρέτης του κύβου του Ρούμπικ, γεννήθηκε επίσης στην πόλη, το 1944. Ο μάστερ της εξαπάτησης και της ψευδαίσθησης Χάρι Χουντίνι (Έρικ Βάις) είναι επίσης ένας από τους πιο διάσημους της πόλης.

Εσάς, ποιο είναι το πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την ουγγρική πρωτεύουσα;

Μπερδεύετε κι εσείς το Βουκουρέστι με την Βουδαπέστη; Ήρθε η ώρα να τεστάρετε τις γνώσεις σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Παίξτε το σχετικό κουίζ.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

2 Απαντήσεις

    1. 30. Το μουσείο νοσοκομείο στο βράχο.
      Δημιουργήθηκε το 1930 κατω από το βράχο της Βούδας. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια το Β παγκόσμιου πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.