Αλτιπλάνο, ένα παρθένο θαύμα της φύσης

Στην καρδία της Βολιβίας δεσπόζει το Αλτιπλάνο. Με πανύψηλες ηφαιστειακές κορυφές και πολύχρωμες λίμνες αποτελεί μια από τις σημαντικότερες άγριες περιοχές του κόσμου.

Εκτείνεται σε 800 χιλιόμετρα ανάμεσα στις Ανατολικές και Δυτικές υπο-οροσειρές των Άνδεων. Αλτιπλάνο σημαίνει υψίπεδο και έχει κατά μέσο όρο υψόμετρο 3.750 μέτρα. Αποτελεί τη δεύτερη σε ύψος κατοικημένη περιοχή μετά το Θιβέτ.

Ο κύριος όγκος του βρίσκεται στην Βολιβία ενώ στα βόρεια το Αλτιπλάνο εκτείνεται στο Περού και στα νότια στην Χιλή και την Αργεντινή.

Χάρτης Αλτιπλάνο
Χάρτης Αλτιπλάνο

Σχηματίστηκε από την σύγκρουση του πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού και της Νότιο-Αμερικανικής ηπείρου πριν εκατομμύρια χρόνια. Ουσιαστικά δυο μεγάλες οροσειρές που ήταν μέρος του πυθμένα υψώθηκαν από τα βάθη του ωκεανού και δημιούργησαν ένα ψηλό και αρκετά επίπεδο οροπέδιο.

Στο νότιο άκρο του Αλτιπλάνο βρίσκεται μια ολόλευκη πεδιάδα. Η Salar de Uyuni-Αλυκή του Ουγιούνι-με έκταση 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου. Το λευκό και εκτυφλωτικό χρώμα της είναι ορατό ακόμα και από το διάστημα.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni

Το σκληρό και τραχύ στρώμα αλατιού πάχους περίπου 20 εκατοστών λάμπει κάτω από τον ήλιο. Με μήκος 140 χιλιόμετρα και πλάτος 110 χιλιόμετρα, η αλυκή στην επιφάνεια της συστέλλεται και σχηματίζει ρωγμές από τον ήλιο.

Οι εξαγωνικές πλάκες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Η Αλυκή του Ουγιούνι είναι αρκετά επίπεδη και το ύψος της μάλιστα διαφοροποιείται στην τεράστια έκταση της μόλις 1 μέτρο.

Δημιουργήθηκε πριν 30.000 χρόνια όταν η θάλασσα εξατμίστηκε και στέγνωσε λόγω του ξηρού κλίματος αφήνοντας αποθέματα αλατιού. Η αλυκή έχει 10 δισεκατομμύρια τόνους αλατιού αλλά μόνο οι 25.000 εξάγονται ετησίως.

Σε υψόμετρο 3.600 μέτρων όπου βρίσκεται είναι αρκετά κουραστική διαδικασία η συγκέντρωση αλατιού από τους ντόπιους. Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αλλά και η υπεριώδεις ακτινοβολία που είναι 30% ισχυρότερη από το επίπεδο της θάλασσας είναι οι δυο παράγοντες που καθιστούν την όλη διαδικασία αρκετά σκληρή και επίπονη.

Οι εξαγωγές αλατιού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία όπως και το λίθιο που βρίσκεται στην περιοχή. Τα μισά αποθέματα λιθίου του πλανήτη βρίσκονται στη περιοχή.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Βολιβίας το 2013 έφτιαξε ένα εργοστάσιο παραγωγής λιθίου με στόχο να αναζωογόνηση την οικονομία της αφού εκτιμάται ότι τα κέρδη από την παράγωγη του φυσικού αυτού πόρου μπορεί να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Στην μέση της έρημης πεδιάδας βρίσκεται ένας ακανόνιστος όγκος γης το Isla Inchahuasi. Σημαίνει το νησί κατοικίας των Ίνκας και σχηματίστηκε πριν περίπου 40.000 χρόνια όταν η αλυκή Ουγιούνι ήταν ακόμα λίμνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου με πανύψηλους κάκτους και ηφαιστειογενή πετρώματα.

Isla Inchahuasi
Isla Inchahuasi

Περίπου 240 χιλιόμετρα νότια της Αλυκής βρίσκεται με λίμνη που περιστοιχίζεται γύρω από ηφαίστεια και κοκκινίζει. Η Laguna Colorada -Κόκκινη Λιμνοθάλασσα- βρίσκεται σε υψόμετρο 4.270 μέτρων και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Η έκταση της είναι 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Laguna Colorada, η κόκκινη λιμνοθάλασσα
Laguna Colorada, η κόκκινη λιμνοθάλασσα

Το χρώμα της προέρχεται από κόκκινα ιζήματα και από τα φύκια που βρίσκονται στο βυθό της. Ο μύθος λέει ότι στην φυλή Αϊμάρα πιστεύουν ότι τα νερά του διαβόλου όπως τα ονομάζουν είναι η κύρια αιτία εξαφάνιση των προγόνων τους.

Στο νοτιότερο σύνορο με την Χιλή βρίσκεται η λίμνη Laguna Verde -πράσινη λιμνοθάλασσα-.Το γαλαζοπράσινο χρώμα της το οφείλει σε μια μίξη αρσενικού με μαγνήσιο. Η έκταση της είναι 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το βάθος της είναι στα 5,4 μέτρα. Στην περιοχή βρίσκουμε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς Κελσίου. Η χημική σύνθεση της λίμνης βοηθάει στο να μην παγώνει.

Laguna Verde, η πράσινη λιμνοθάλασσα
Laguna Verde, η πράσινη λιμνοθάλασσα

Ακόμα μια εντυπωσιακή λίμνη είναι η Laguna Blanca -Λευκή Λιμνοθάλασσα-.Εκεί βρίσκουν καταφύγιο περίπου 100.000 φλαμίνγκο και είναι γνωστή ως η φωλιά των Άνδεων. Έχει μήκος 5,6 χιλιόμετρα και πλάτος 3,5 χιλιόμετρα.

Laguna Blanca, η λευκή λιμνοθάλασσα
Laguna Blanca, η λευκή λιμνοθάλασσα

Σε υψόμετρο 5.900 μέτρων δεσπόζει το ηφαίστειο Licancabur -Λικανκαμπούρ- όπου στην τοπική διάλεκτο σημαίνει βουνό του λαού. .Ο κρατήρας του έχει πλάτος 400 μέτρα και το ηφαίστειο παραμένει αδρανές για 500 χρόνια αλλά ο κίνδυνος έκρηξης του παραμένει στις μέρες μας μεγάλος. Αγαπημένος προορισμός για τους ορειβάτες χρειάζονται περίπου 5 ώρες δύσκολης ανάβασης κάτω από ακραίες συνθήκες για να ανέβουν στην κορυφή.

ηφαίστειο Licancabur
Ηφαίστειο Licancabur

Περίπου 30 χιλιόμετρα από την πράσινη λιμνοθάλασσα υπάρχει ένα άκρως σουρεαλιστικό τοπίο. Η Έρημος του Νταλί έχει ονομαστεί έτσι λόγω της ομοιότητας με τους πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου. Ηφαιστειακά πετρώματα χτυπημένα στα βάθη του χρόνου από τους παγωμένους ανέμους δημιουργούν στα 104 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ερήμου ένα παράξενο τοπίο.

Ακόμα ένα έρημο τοπίο στο Αλτιπλάνο, η άνυδρη έρημος Siloli αποτελεί μια από τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου και αποτελεί μέρος της ερήμου της Ατακάμα. Εκεί παρατηρούμε ένα πέτρινο δέντρο-Arbol de Piedra- ύψους έξι μέτρων. Μια πέτρινη μορφή που εντυπωσιάζει και στέκει αγέρωχη μέσα στην έρημο.

Βαθύτερα στην έρημο βρίσκουμε την Valle de Rocas -Κοιλάδα των Βράχων- που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ορειβάτες. Βράχοι ύψους 45 μέτρων με ακανόνιστο σχήμα δημιούργημα των άνεμων. Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν την μορφή προσώπων ή ακόμα όπως ισχυρίζονται πολλοί μοιάζουν με δεινόσαυρους.

Η κοιλάδα των βράχων
Η κοιλάδα των βράχων

Η ψηλότερη κορυφή της Βολιβίας είναι το όρος Σαχάμα με 6.542 μέτρα υψόμετρο. Χιονισμένη όλο το χρόνο για να μπορέσει να ανέβει κάποιος ορειβάτης στην κορυφή του όρους χρειάζεται 3 μήνες ανάβαση. Στους πρόποδες και σε ύψος 4.900 μέτρων μπορούμε να δούμε τα μεγαλύτερα δάση που υπάρχουν σε τέτοιο υψόμετρο.

Εντυπωσιακοί είναι οι ταφικοί πύργοι Chullpa της φυλής Αϊμάρα. Είναι φτιαγμένοι από νερό, χώμα και το χορτάρι των Άνδεων και χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Οι μούμιες είναι σε εμβρυακή θέση και τοποθετημένες ανατολικά. Σύμφωνα με την παράδοση τροφοδοτούν τη νέα ζωή το φως του ήλιου. Εάν είχαν τοποθετηθεί στη Δύση θα καίγονταν η ψυχή τους. Ο ψηλότερος έχει ύψος 12 μέτρων.

Οι μούμιες σκεπάζονταν από χρυσό και ασήμι καθώς επίσης και φύλλα κακαόδεντρου. Το χρυσό συμβολίζει τον ήλιο και το ασήμι την σελήνη. Ήλιος και Σελήνη αποτελούν τους προγονικούς θεούς των αρχαίων κατοίκων του Αλτιπλάνο.

Το 70% των Λάμα παγκοσμίως βρίσκεται στην Βολιβία και μάλιστα προσαρμόζονται εξαιρετικά στις συνθήκες. Ζουν αρκετές ημέρες χωρίς νερό και χρησιμοποιούνται και ως υποζύγια από τους Ιθαγενείς. Τα διαφορετικά κοπάδια ξεχωρίζουν από τις χρωματιστές κορδέλες που έχει το κάθε ένα. Τα δόντια και τα ούλα του είναι ανεπτυγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν την σκληρή βλάστηση των Άνδεων.

Λάμα

Στην περιοχή βρίσκουμε και την Ρέα ένα ατροπιδοφόρο πτηνό με μήκος 2 μέτρα. Δεν μπορεί να πετάξει άλλα έχει δυνατά πόδια για να κινείται γρήγορα και να αποφεύγει τους κινδύνους. Τα φτερά τα έχει και για ισορροπία όταν τρέχει πολλές φορές με 56 χιλιόμετρα την ώρα.

BONUS FACT : Την γλώσσα της φυλής Αϊμάρα την βρίσκουμε κυρίως στην Βολιβία. Αποτελεί όμως και μια από τις κυρίαρχες Ινδιάνικες γλώσσες στη Χιλή, το Περού αλλά και την Αργεντινή. Είναι μαζί με τα Ισπανικά επίσημη γλώσσα από το 2009 και στο Περού από το 1993.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν την γλώσσα Αϊμάρα στην Βολιβία. Πριν την Ισπανική κατάκτηση ήταν η κυρίαρχη γλώσσα στην χώρα. Μέλος της φυλής Αϊμάρα ήταν ο πρώην πρόεδρος (2006-2019) της Βολιβίας ‘Έβο Μοράλες.

Εντυπωσιακή είναι η σημαία της φυλής, η Wiphala, όπου αποτελείται από 7 χρώματα και αρκετά τετράγωνα.

η σημαία της φυλής, η Wiphala

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *