Οι λίμνες Loosdrecht είναι ένα σύστημα ρηχών, αλληλένδετων λιμνών στην Ολλανδία (σσ. Κάτω Χώρες) που βρίσκονται στην επαρχία της Ουτρέχτης, 28 χιλιόμετρα νότια του Άμστερνταμ και 23 χιλιόμετρα βόρεια της Ουτρέχτης. Στους μεσαιωνικούς χρόνους αυτή η περιοχή ήταν ένα μεγάλο έλος τύρφης που ήταν πολύ υγρό για να αξιοποιηθεί γεωργικά. Έγιναν κάποιες προσπάθειες αποστράγγισης του βάλτου, αλλά τον 17ο αιώνα εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για τη γεωργία και αντ’ αυτού ξεκίνησε η εξόρυξη της τύρφης από τα έλη.
Η τύρφη αποτελείται από μερικώς αποσυντεθειμένη βλάστηση και οργανική ύλη και είναι μια εξαιρετική πηγή καυσίμου. Η συγκομιδή τύρφης στο Loosdrecht ξεκίνησε τη δεκαετία του 1630. Η τύρφη βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, συγκεντρώνεται και αφήνεται να στεγνώσει σε διπλανές όχθες. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε μια περιοχή με μεγάλες τομές και όχθες, χαρακτηριστικό στις περιοχές που λαμβάνει χώρα εξόρυξη τύρφης. Με την πάροδο του χρόνου, οι όχθες έγιναν μικρότερες και η επακόλουθη δράση των ανέμων και των κυμάτων διάβρωσε τις όχθες. Η εκσκαφή της τύρφης άφησε τις μακριές τομές που έμοιαζαν με τάφρους ώσπου η γη πλημμύρισε από τα υπόγεια νερά δημιουργώντας αυτά τα στενά νησιά.

Οι λίμνες Loosdrecht φημίζονται σήμερα για τις εξοχικές κατοικίες τους και για τις δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για μίνι κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον ποταμό Vecht και να μείνετε με ανοικτό το στόμα απ’ την ομορφιά των μικρών σπιτιών στα νησιά και τους ανεμόμυλους.



Bonus Fact: Η τύρφη ή ποάνθραξ είναι οργανικό καύσιμο, ορυκτός άνθρακας ο οποίος σχηματίζεται στο υπέδαφος κυρίως εύκρατου και υγρού περιβάλλοντος, από την αργή μερική αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται υπό συνθήκες ελλιπούς αποστράγγισης, σε τεράστιες μάζες (ποανθρακωρυχεία). Είναι νεότατος γαιάνθρακας, σχηματίζεται και σήμερα ακόμα με περιεκτικότητα σε άνθρακα μέχρι 50%. Η τύρφη έχει μορφή σπογγώδη και ινώδη και χρώμα καφέ σκούρο. Είναι ελαφρό και μαλακό υλικό. Άφθονα είναι τα κοιτάσματα τύρφης στη θάλασσα, τα έλη, τις λίμνες, τα χέρσα εδάφη και στις δασικές περιοχές. Χρησιμοποιείται ως μέσο οικιακής θέρμανσης σε μερικές φτωχές χώρες. Χρησιμοποιείται επίσης ως λίπασμα, για τη παρασκευή νίτρου, ως μονωτικό υλικό.
Πηγές: Amusing Planet, Watchluke