Νήσος Πάλμερστον: Ένας μικρός παράδεισος στην άκρη του κόσμου

Το νησί Πάλμερστον είναι μία κοραλλιογενής ατόλη που ανήκει στις Νήσους Κουκ, στο ΝότιοΕιρηνικό Ωκεανό. Ο κοραλλιογενής σχηματισμός αποτελείται από μικρά νησάκια που στην ουσία περικλείουν μια λιμνοθάλασσα με διάμετρο 11 χιλιομέτρων. Από τις νησίδες αυτές, οι μεγαλύτερες είναι το Πάλμερστον, το Βόρειο Νησί, το Λέστερ, το Τομς και το Κουκς. Το νησί Πάλμερστον είναι το μόνο κατοικημένο της ατόλης και αριθμεί γύρω στους 62 μόνιμους κατοίκους.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Νήσος Πάλμερστον (πηγή bbc.com)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Νήσος Πάλμερστον (πηγή bbc.com)

Το Πάλμερστον «ανακαλύφθηκε» το 1774 από τον Τζέιμς Κουκ και παρότι έχουν βρεθεί κάποιοι αρχαίοι τάφοι που υποδεικνύουν την ύπαρξη Πολυνησίων στο νησί κατά το παρελθόν, εντούτοις ήταν ακατοίκητο όταν το αντίκρισε για πρώτη φορά ο Άγγλος θαλασσοπόρος. Μάλιστα, το ονόμασε έτσι από τον Χένρι Τεμπλ Πάλμερστον, Επίτροπο του Βρετανικού Ναυαρχείου εκείνα τα χρόνια. 

Στη γλώσσα των αυτόχθονων Μαορί το νησί ονομάζεται Αβαράου (Avarau) και σημαίνει «το λιμάνι με τις διακόσιες εισόδους».

ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ
Σημαία Νησιών Κουκ

Λιγότερο από έναν αιώνα μετά και πιο συγκεκριμένα το 1863, στο Πάλμερστον κατέφθασε ο Γουίλιαμ Μάρστερς, ένας Άγγλος που επρόκειτο να γίνει ο… «γενάρχης» της ατόλης. Ήδη από τον 19ο αιώνα, ένα κύμα Ευρωπαίων ιεραποστόλων και εμπόρων είχαν αρχίσει να συρρέουν στην Πολυνησία. Ο Μάρστερς στάλθηκε εκεί από έναν εργοδότη του για να καταπιαστεί με την εξαγωγή κόπρας, λαδιού δηλαδή που μπορεί να εξαχθεί από το εσωτερικό αποξηραμένο μέρος της καρύδας.

William Marsters: Ο γενάρχης της ατόλης
William Marsters: Ο γενάρχης της ατόλης

Ο ίδιος είχε εγκαταλείψει στα είκοσι του την Αγγλία και πέρασε τα επόμενα χρόνια στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, δουλεύοντας ως μαραγκός πλοίων, κατασκευαστής βαρελιών, αλλά ενίοτε και ως διερμηνέας. Σε ένα βορειότερο νησί των Κουκ είχε παντρευτεί την κόρη ενός αρχηγού, ονόματι Ακακαίνγκαρο και την οποία ονόμασε Σάρα. Μαζί με τη Σάρα, έφερε στο Πάλμερστον και την ξαδέρφη της, Τέπου, η οποία φαίνεται πως ήταν η δεύτερη σύζυγός του. Ωστόσο, ο Μάρστερς, στο προηγούμενο νησί που διέμενε, είχε μία ακόμη σύζυγο με την οποία μάλιστα είχαν αποκτήσει και παιδιά.

Συνολικά έκανε 23 παιδιά με τις γυναίκες του, μέχρι το 1973 πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν το επώνυμο Μάρστερς στο Ραροτόνγκα (το πολυπληθέστερο των Νήσων Κουκ) και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ σήμερα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Νήσου Πάλμερστον είναι απόγονοι του Γουίλιαμ Μάρστερς!

Η ατόλη βρίσκεται περίπου 3.200 χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Ζηλανδία και 805 χιλιόμετρα από την Αβαρούα, την πρωτεύουσα των Νήσων Κουκ. Δεν διαθέτει κάποιο αεροδρόμιο ή λιμάνι, ωστόσο δέχεται κάθε χρόνο τουρίστες που αποφασίζουν να το προσεγγίσουν με το σκάφος τους παρά το γεγονός πως είναι τόσο αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το νησί αριθμεί περίπου 62 μόνιμους κατοίκους, μέλη τριών οικογενειών, εκ των οποίων όλοι διαμένουν στο Πάλμερστον. Μεταξύ των ετών 1950 και 1970 κατοικούσαν εκεί τουλάχιστον 300 κάτοικοι, αριθμός που χρόνο με το χρόνο μειώνεται.

Χάρη στην αλιεία, σε ένα συστημάτων συλλογής νερού της βροχής και στην ύπαρξη μιας ηλιακής γεννήτριας, η κοινότητα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοδύναμη. Ωστόσο, το Πάλμερστον απέχει πολύ –πέραν των άλλων– από τις σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις και στερείται ανταλλακτικού εμπορίου ακριβώς λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας του, αλλά και της έλλειψης λιμανιού. Αν και έχει προταθεί η ιδέα της κατασκευής ενός αεροδρομίου στην ατόλη, πολλοί είναι αυτοί που αντιτίθενται σε αυτή την εύκολη πρόσβαση στον έξω κόσμο υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μολυνθεί το παρθένο περιβάλλον του νησιού, καθώς ο τόπος θα κατακλειστεί από τουρίστες.

Παραλία στο νησί Παλμερστον (πηγή: bbc)
Παραλία στο νησί Παλμερστον (πηγή: bbc)

Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει πολύ την βασική πηγή τροφής των κατοίκων του Πάλμερστον, την αλιεία, αλλά και την παραγωγή λαχανικών και γεωργικών προϊόντων και με τον τρόπο η ζωή των κατοίκων αυτού του παρθένου και παραδεισένιου νησιού να πληγεί ανεπανόρθωτα.

  • Ο Γουίλιαμ Μάρστερς πέθανε από υποσιτισμό στο 1899.
  • Από τους 62 κατοίκους του νησιού, οι 3 μόνο δεν είναι απόγονοι του Μάρστερς.
  • Η Νήσος Πάλμερστον είναι το μόνο νησί στις Νήσους Κουκ που τα αγγλικά θεωρούνται μητρική γλώσσα.
  • Οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, φιλικοί και ζεστοί οικοδεσπότες που χαίρονται με κάθε νέα άφιξη τουρίστα στα μέρη τους και φροντίζουν να τους φέρονται με τον πιο ευγενικό τρόπο.

Πηγές: BBC, Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *