Σαμουράι στην Αίγυπτο: η ιστορία πίσω από μια επική φωτογραφία​

Σαμουράι στην Αίγυπτο

Όχι δεν πρόκειται για photoshop, υπάρχει όντως μια φωτογραφία αυθεντικότατων σαμουράι να ποζάρουν μπροστά από την Σφίγγα της Αιγύπτου. Αλλά για να μάθουμε την ιστορία που κρύβεται από πίσω, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην Ιαπωνία του αυτοκράτορα Komei.

Ιαπωνία, 1863. Είναι μια εποχή αυξανόμενης ξενοφοβίας από την ιαπωνική κοινωνία και ο αυτοκράτορας Komei δημοσιεύει το διάταγμα «Διάταξη απέλασης των βαρβάρων» σε μια προσπάθεια επανεγκατάστασης της διεθνούς αυτο-απομόνωσης που χαρακτήριζε την Ιαπωνία μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1860 έχουν συμβεί πολλά περιστατικά με τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας πολλών ξένων. Τo Σογκουνάτο Τοκουγκάβα (γνωστό επίσης ως Τοκουγκάβα Μπακούφου και Έντο Μπακούφου), η φεουδαρχική ιαπωνική στρατιωτική κυβέρνηση, έχει μικρή πρόθεση να επιβάλει το διάταγμα (το οποίο τελικά θα οδηγούσε και στην πτώση του Σογκουνάτο το 1868), αλλά η δολοφονία του Γάλλου υπολοχαγού Henri Camus τον Οκτώβριο του 1863 από έναν επαναστάτη Σαμουράι δημιουργεί νέες τριβές με τη Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τέλος του 1863, η κυβέρνηση Τοκουγκάβα (Tokugawa) αποφασίζει να στείλει μια διπλωματική πρεσβεία στο Παρίσι. Η λεγόμενη Δεύτερη Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ευρώπη ηγήθηκε από έναν νεαρό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, τον Ikeda Nagaoki, με ξεκάθαρο σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη γαλλική κυβέρνηση, προσφέροντας μια αποζημίωση για τον θάνατο του Camus. Ταυτόχρονα διαπραγματεύτηκε το κλείσιμο του λιμανιού της Γιοκοχάμα για εξωτερικό εμπόριο. Παρά την πραγματοποίηση συναντήσεων σε υψηλότατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’, ο στόχος ήταν αδύνατο να επιτευχθεί και η ιαπωνική αποστολή επέστρεψε ηττημένη τον επόμενο χρόνο.

Ο 27χρονος Ikeda Nagaoki το 1864
Ο 27χρονος Ikeda Nagaoki το 1864

Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, για την ιστορία μας ο δρόμος θα ήταν πιο σημαντικός από τον προορισμό.

Οι Ιταλοβρετανοί Antonio και Felice Beato ενδιαφέρονταν για τη φωτογραφία από μικρά παιδιά. Ο Antonio, ο νεότερος από τους αδελφούς και πρωταγωνιστής αυτού του μικρού ανέκδοτου, εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο το 1860. Ο Felice θα ανέπτυσσε μια σημαντική καριέρα, ως πρωτοπόρος στον τομέα του φωτορεπορτάζ και θα γίνει ένας από τους πρώτους ανθρώπους που φωτογράφισαν την Ανατολική Ασία, ζώντας στην Κίνα , την Ινδία και την Ιαπωνία, όπου θα έφτανε το 1863 και θα έμενε για αρκετά χρόνια.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Στο ταξίδι της προς το Παρίσι, η αποστολή του Ikeda Nagaoki πρέπει πρώτα να διασχίσει την Αίγυπτο. Στις αρχές του 1864 αποβιβάστηκαν στο Σουέζ (το κανάλι ήταν υπό κατασκευή ακόμα, θα εγκαινιαζόταν λίγα χρόνια αργότερα, το 1869). Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης επίσκεψης στα αιγυπτιακά εδάφη αναθέτουν στον Antonio Beato, μιας και είχε τα απαραίτητα διαπιστευτήρια από τον αδερφό του που ήταν ήδη στην Ιαπωνία, για να απαθανατίσει αυτή τη στιγμή. Και κάπως έτσι γεννιέται μια επική φωτογραφία: 36 σαμουράι, οπλισμένοι με katanas και wakizashis, ντυμένοι με το παραδοσιακό kamishimo, ποζάρουν μπροστά από τη Σφίγγα της Γκίζας.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Antonio Beato
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Antonio Beato

Ο Antonio Beato θα έμενε στην Αίγυπτο για το υπόλοιπο της ζωής του, πεθαίνοντας στο Λούξορ το 1906. Το Μουσείο Getty κατέχει πολλές φωτογραφίες του και τις ψηφιοποίησε σε υψηλή ανάλυση, παρουσιάζοντας την Αίγυπτου στα τέλη του 19ου αιώνα από την ξεχωριστή ματιά του Antonio.

Bonus Fact: Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε και στο εξώφυλλο του soundtrack δίσκου με τίτλο Samurai Champloo Music Record: Playlist, από τον Tsutchie, για την σειρά anime, Samurai Champloo, στις 22 Σεπτεμβρίου, 2004.

Samurai Champloo Cover
ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ