Το νησί του Μαν

Το νησί του Μαν - Isle of Man
Το νησί του Μαν είναι ένα αυτοδιοικούμενο κρατίδιο, κάτω φυσικά από την “αιγίδα” του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας

γράφει η Lorelei Philby

Το νησί του Μαν είναι ένα αυτοδιοικούμενο κρατίδιο, κάτω φυσικά από την “αιγίδα” του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βρίσκεται μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας, στην ιρλανδική θάλασσα και ανώτατος άρχον του είναι ο Λόρδος του Μαν…τίτλο που κατέχει φυσικά η Bασίλισσα Ελισάβετ.

Έχει τη δική του γλώσσα, τη γλώσσα του Μανξ, που είναι μέλος των gaelic. Μάλιστα το Μαν ανήκει στα 6 κέλτικα έθνη (6 Celtic nations) παρέα με την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Ουαλία, την Κορνουάλη και την Βρετάνη. Προσέξατε φαντάζομαι πως από αυτά έθνη μόνο η (Νότια) Ιρλανδία είναι αυτόνομο κράτος.

Το νησί του Μαν μαζί με την Β. Ιρλανδία, την Σκωτία και την Ουαλία έχει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς που του επιτρέπει να έχει το δικό του κοινοβούλιο. Η Κορνουάλη ακόμα παλεύει.

Το νησί κατοικείται από το 6500πχ. Η κέλτικη επιρροή άρχισε μόλις τον 5μΧ αιώνα. Από τον 7ο αιώνα και μετά το νησί πέρασε στην σφαίρα επιρροής του κρατιδίου της Μέρσια (πριν υπάρξει ενωμένη Αγγλία), στους Νορβηγούς, στους Σκώτους και τέλος στου Άγγλους όπου και παρέμεινε από το 14ο αιώνα. Περιέργως όμως, ΔΕΝ ανήκει στη μεγάλη Βρετανία.

ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Πληθυσμός83,314
Έκταση572 τ.χλμ.
ΠρωτεύουσαΝτάγκλας
Ζώνη ώραςGMT
Χάρτης της νήσου του Μαν

Το tynwald, πιστεύεται πως είναι το παλαιότερο σε διαρκή λειτουργία κοινοβούλιο στον κόσμο. Λειτουργεί από το 979 συνεχόμενα. Ενημερωτικά το παλαιότερο είναι της Ισλανδίας άλλα λόγο των κατακτήσεων έπαψε για αιώνες να λειτουργεί. Το tynwald ήταν και το πρώτο που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, το 1881!!! Μονό στις ανύπαντρες άλλα και πάλι!

Έχει πληθυσμό 83,314 κάτοικους και παρόλα αυτά έχει και δικό του κρεματόριο…κάτι που σε εμάς άργησε πολύ να έρθει. Οι κάτοικοι του έχουν Βρετανικό διαβατήριο (εντάξει η φωτογραφία είναι λίγο παλιά ξεχάστε την ΕΕ) και υπηκοότητα.

Διαβατήριο Isle of Man

Η κύρια πηγή εισοδήματος για τους κάτοικους του νησιού είναι…ο ηλεκτρονικός τζόγος. Το νησί είναι ένας φορολογικός παράδεισος αφού δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς, φόρος από την πώληση μετοχών, φόρος ιδιοκτησίας, ούτε καν χαρτόσημα!

Ακόμα και ο φόρος εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβεί το 20%. Ίσως γι’ αυτό το 40% των κάτοικων του προέρχεται από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου!

Η σημαία του αποτελείται από ένα κόκκινο φόντο και τρία πόδια σε περιστροφική φορά. Τα πόδια είναι ντυμένα με κάτι που μοιάζει με ιπποτική πανοπλία. Η ακριβής προέλευση του τρίσκελου στο νησί του Μαν δεν είναι γνωστή άλλα εικάζεται πως προήλθε από τη Σικελία (η οποία έχει το ίδιο σύμβολο άλλα με γυμνά ποδιά στη σημαία της), όπου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα.

Σημαία της νήσου του Μαν

Μια από τις θεωρίες για την ονομασία του νησιού, αναφέρει πως ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Κέλτη θεού της θάλασσας Manannan Mac Lir.

 Σύμβολο του συγκεκριμένου θεού είναι η κυματοειδής μορφή του τρίσκελου. Ο μύθος λέει πως ο Manannan σκέπαζε το νησί με ομίχλη για να το προστατέψει από τους εισβολείς. Μάλλον όχι και τόσο καλή δουλειά αν σκεφτεί κάνεις πως το κατακτούσαν συνεχώς. Ίσως του έπαιρναν τα μυαλά οι Selkie.

2 Απαντήσεις

  1. έχετε κάνει εξαιρετικές και πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις όμως παίδες εγώ σαν κανάλι youtube σας γνώρισα και αυτό νοσταλγώ. Τις φωνές του Παντέλο και της κοπέλας. Παλιότερα οι αναρτήσεις στο fb ήταν μόνο για το καινούργιο βιντεάκι. Τώρα κάνετε μόνο αναρτήσεις ενώ για κάθε μία ή και 2 από αυτές θα μπορούσατε να κάνετε τέλειο βιντεάκι. Ευχαριστώ πολύ πάντως έτσι κι αλλιώς

    1. Θα συμφωνήσω! Όχι ότι δε σας αγαπάμε έτσι κι αλλιώς βέβαια αλλά αυτό το νοσταλγικό τα φταίει και το τέλειο αποτέλεσμα στα βίντεο! Κάτι άκουσα για υπερσιβηρικό! Αναμένουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.