Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος Έλληνας; Η πραγματική καταγωγή του

Είναι ευρέως γνωστό ότι το νησί της Χίου διεκδικεί την καταγωγή του Ομήρου. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι διεκδικεί και την πατρότητα του μεγάλου εξερευνητή και θαλασσοπόρου, Χριστόφορου Κολόμβου.
Ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος Έλληνας;

Είναι ευρέως γνωστό ότι το νησί της Χίου διεκδικεί την καταγωγή του Ομήρου. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι διεκδικεί και την πατρότητα του μεγάλου εξερευνητή και θαλασσοπόρου, Χριστόφορου Κολόμβου.

Ο Χιώτης που ανακάλυψε την Αμερική!

Αν και το έχουμε αναφέρει σε παλιότερο μας άρθρο ότι η γενέτειρα του Κολόμβου είναι μια άλυτη υπόθεση. Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και ο Κολόμβος διατηρούσε προσωπικό ημερολόγιο και ταυτόχρονα υπέγραψε δεκάδες επίσημα έγγραφα, απέφευγε με μαεστρία να αναφέρει τον τόπο γέννησης του, με αποτέλεσμα εν έτει 2021 να υπάρχει τόσο έντονη παραφιλολογία όσον αφορά την καταγωγή του.

Η πιο αποδεκτή ιστορικά άποψη υποστηρίζει ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451. Αλλά ποιος τους πιστεύει αυτούς τους ιστορικούς; Πολλές χώρες έχουν βαλθεί να διεκδικήσουν την καταγωγή του με πρώτη και καλύτερη την Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία, η Νορβηγία και αλίμονο η Ελλάδα.

Που στηρίζονται οι ελληνικές διεκδικήσεις; Το 1982, η διευθύντρια του New World Museum στο Σαν Σαλβαδόρ ονόματι Ruth G. Durlacher-Wolper εκδίδει ένα βιβλίο κατά το οποίο υποστηρίζει ότι ο Κολόμβος ήταν …Χιώτης (τιτλοφορείται A New Theory Identifying the Locale of Columbus’s Light, Landfall, and Landing και κυκλοφορεί η επανέκδοση του από τη Forgotten Books).

Μάλιστα ισχυριζόταν ότι το μεγάλο του ταξίδι για τις Ινδίες ξεκίνησε από το νησί της Χίου. Και έχει κάποια ενδιαφέροντα επιχειρήματα. Καταρχάς ο Κολόμβος δεν μιλούσε ιταλικά, πράγμα που αποδεικνύει ότι η γενοβέζικη καταγωγή του δεν ισχύει. Στα ημερολόγια του αναφέρει συχνά πυκνά τη Χίο και τη μαστίχα της. Τέλος ο Κολόμβος υπέγραφε ως “Κολόμβος από την κόκκινη Γη“, τρανή απόδειξη ότι ήταν από τη Χίο, μιας και φημίζεται για το κόκκινο χώμα της.

Αν τώρα όλα αυτά σας έχουν εξάψει την περιέργεια, με μια επίσκεψη στο νησί θα διαπιστώσετε ότι οι απόψεις της Ruth είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους κατοίκους του νησιού. Αν κατευθυνθείτε νότια προς το μεσαιωνικό χωριό Πυργί (αυτό με τα ξυστά) θα συναντήσετε το επώνυμο Κολόμβος, ενώ ρωτώντας θα σας δείξουν και το οίκημα που θεωρείται ότι ήταν το σπίτι του Κολόμβου.

Το σπίτι του Κολόμβου στο Πυργί Χίου
Το σπίτι του Κολόμβου στο Πυργί Χίου (πηγή: katarraktisvillage.com)

Για να δούμε όμως τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Ισπανοί ερευνητές ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021 να ξεδιαλύνουν το μυστήριο με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, με σκοπό να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες των περασμένων δεκαετιών που ισχυρίζονται ότι ο εξερευνητής κατάγεται από την Πορτογαλία ή την Ισπανία και όχι από την Ιταλία, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι ιστορικοί. Κανένας λόγος για την Χίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ιστορία της Χίου

“Δεν υπάρχει αμφιβολία από την πλευρά μας [για την ιταλική καταγωγή του], αλλά μπορούμε να παρέχουμε αντικειμενικά δεδομένα που μπορούν να … κλείσουν μια σειρά από υπάρχουσες θεωρίες”, δήλωσε ο Jose Antonio Lorente, επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης DNA στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε.

Το πανεπιστήμιο εξέτασε αρκετές θεωρίες για τη γενέτειρα του Κολόμβου, μεταξύ των οποίων ήταν η Βαλένθια, η Εσπίνοσα ντε Εναρές, η Γαλικία, η Μαγιόρκα, η περιοχή Αλεντέχο της Πορτογαλίας και μερικά άλλα μέρη.

“Ελπίζω με αυτήν την έρευνα]να αποδείξουμε ότι ο Κολόμβος ήταν Ισπανός ευγενής και όχι Γενοβέζος ναύτης”, δήλωσε ο Αλφόνσο Σαντς, ερασιτέχνης ερευνητής ιστορίας και συγγραφέας, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στην Espinosa de Henares στην κεντρική Ισπανία.

Με ελπίδες όμως δουλειές δεν κάνουμε. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου της έρευνας DNA σε λείψανα (που πιστεύεται ότι είναι) του Κολόμβου, του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο. Θα αναλυθούν ανεξάρτητα από εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική.

Πηγές: Παράξενη Ελλάδα, Reuters

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.