Η μεταβαλλόμενη ομορφιά των τεσσάρων εποχών στο Νησί Kotisaari στη Φινλανδία

Η μεταβαλλόμενη ομορφιά των τεσσάρων εποχών στο Νησί Kotisaari στη Φινλανδία

Ο φωτογράφος τοπίων, Jani Ylinampa απαθανάτισε την ομορφιά του νησιού Kotisaari κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών με το drone του. Μέχρι το 1980, το νησί αποτελούσε σημείο συνάντησης για τους ξυλοκόπους του Ροβανιέμι στη Λαπωνία της Φινλανδίας. Σκηνικό και σύλληψη ιδέας που θα μπορούσε άνετα να είναι η φινλανδική μεταφορά του “Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη” του σπουδαίου Kim Ki-Duk.

Φθινόπωρο

Φθινόπωρο στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)
Φθινόπωρο στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)

Το 2015, ο Jani Ylinampa τράβηξε μια αεροφωτογραφία του ειδυλλιακού νησιού που βρίσκεται στον ποταμό Kemi. Καθώς η εικόνα έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, o Jani επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για να τραβήξει επιπλέον φωτογραφίες και να αναδείξει την ομορφιά του νησιού σε όλες τις εποχές.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Χειμώνας

Χειμώνας στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)
Χειμώνας στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)

«Οι εποχιακές αλλαγές στη Λαπωνία είναι δραστικές και αυτό το μικρό νησί είναι ο τέλειος τρόπος για να τις παρουσιάσεις», λέει ο Jani στον Guardian. Ωστόσο, το να πετάς ένα drone κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι μια πρόκληση. Το νησί απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο και οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο Jani πρόσθεσε: «Ειδικά το χειμώνα, πρέπει ο καιρός να είναι στεγνός ώστε να μην παγώνουν οι έλικες του drone».

Άνοιξη

Άνοιξη στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)
Άνοιξη στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)

Μέχρι το 1980, το νησί Kotisaari ήταν ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους ξυλοκόπους του Ροβανιέμι στη Λαπωνία της Φινλανδίας. Οι ποταμοί Ounas και Kemi χρησιμοποιήθηκαν ως πλωτά κανάλια για τη βιομηχανία υλοτομίας, αλλά αυτό το σύστημα αντικαταστάθηκε τελικά από τη χρήση σύγχρονων φορτηγών. Το ειδυλλιακό νησί έχει γίνει πλέον τουριστική τοποθεσία, προσβάσιμη μόνο με σκάφος. Καραβάκια σε καθημερινή βάση εκτελούν δρομολόγια και επιτρέπουν στους τουρίστες να επισκέπτονται το νησί για να πάρουν μια αίσθηση πώς ήταν η ζωή για τους ξυλοκόπους του παρελθόντος. Ένα από τέσσερα κτίρια του νησιού έχει μετατραπεί μάλιστα σε ταβέρνα ώστε να εξυπηρετεί τους πεινασμένους επισκέπτες.

Καλοκαίρι

Καλοκαίρι στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)
Καλοκαίρι στο νησί Kotisaari (πηγή: Jani Ylinampa)

Μην αμελήσετε να δείτε και άλλες φωτογραφίες του Jani στο Instagram και στο Facebook. Ειδικά οι φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας είναι εκπληκτικές!

Αν σας αρέσουν τα απομονωμένα νησιά, δείτε τα σχετικά αφιερώματα για το νησί Elliðaey στην Ισλανδία και το Just Room Enough στις ΗΠΑ.

Πηγή: Drone DJ

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ