Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βερακρούς, η θαλάσσια πύλη του Μεξικού

Δημιούργημα των Ισπανών στις ακτές της Καραϊβικής, στα Ισπανικά σημαίνει «Αληθινός Σταυρός». Προφέρεται και Βερακρούθ αλλά και Βερακρούζ. Οι ντόπιοι την αποκαλούν "Puerto", δηλαδή λιμάνι.
Βερακρούς, η θαλάσσια πύλη του Μεξικού

Δημιούργημα των Ισπανών στις ακτές της Καραϊβικής, στα Ισπανικά σημαίνει «Αληθινός Σταυρός». Προφέρεται και Βερακρούθ αλλά και Βερακρούζ. Οι ντόπιοι την αποκαλούν “Puerto“, δηλαδή λιμάνι.

Με έκταση 78,815 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η πόλη αριθμεί 550.000 κατοίκους και βρίσκεται 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της πολιτείας, Τζαλάπα.

Veracruz

Η Βερακρούς έχει τροπικό κλίμα σαβάνας και από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο διαρκεί η υγρή περίοδος όπου σημειώνονται και οι περισσότερες βροχοπτώσεις.

Η υγρή ατμόσφαιρα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, έχει ως συνέπεια τις καθημερινές σχεδόν τροπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Οι πιο ζεστοί μήνες είναι ο Ιούλιος με τον Αύγουστο. Η μέση θερμοκρασία τους δυο αυτούς μήνες είναι 28 βαθμοί Κέλσιου. Ο Ιανουάριος αποτελεί τον πιο υγρό μήνα και η μέση θερμοκρασία είναι στους 21,2 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης που βρίσκεται η Βερακρούς

Η ιδιαίτερη γεωγραφία της περιοχής όπου μοιάζει με μια επιμήκη λωρίδα, καταλαμβάνει περισσότερο το ένα τρίτο της ανατολικής ακτής του Μεξικού.

Η Βερακούζ αποτελεί ένα μίγμα πολιτισμών αφού συνυπάρχουν στη πόλη ντόπιοι Ινδιάνοι, Αφρο-Κουβανοί και Ισπανοί. Η καρδιά της πόλης είναι η κεντρική πλατεία Πλάσα ντε Άρµας γνωστή σαν Ζόκαλο. Οι κάτοικοι της πόλης συνηθίζουν να παίζουν ντόµινο, να πίνουν καφέ, να τραγουδάνε και να χορεύουν.

Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης το φρούριο Σαν Χουάν ντε Ουλούα χτισμένο το 16ο αιώνα, το Δημοτικό Μέγαρο και το Μπόκα Ντελ Ρίο. Αξίζει μια επίσκεψη στην Λίμνη Mandinga.

Veracruz

Το φρούριο Σαν Χουάν ντε Ουλούα χτίστηκε το 1565, την εποχή του ισπανικού αποικισμού για την προστασία από τους πειρατές και τους ισχυρούς ανέμους. Έπειτα, έγινε φυλακή για τους Μεξικανούς επαναστάτες .Μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος με το ταξί από το κέντρο της πόλης, με την απόσταση να διαρκεί 30 λεπτά.

φρούριο Σαν Χουάν ντε Ουλούα
φρούριο Σαν Χουάν ντε Ουλούα

Η Βερακρούς είναι η πιο διασκεδαστική πόλη της χώρας και πρωτεύουσα των περίφημων τραγουδιστών Maryachi. Οι ήχοι των τραγουδιών τους πλημμυρίζουν τη πόλη και αποτελεί μέρος της κουλτούρας της Βερακρούς και όχι μόνο διασκέδασης των τουριστών.

Veracruz

Ορόσημο για την πόλη αποτελεί το ενυδρείο της. Μπορούμε να θαυμάσουμε αρκετά είδη ψαριών και κυρίως πολλά είδη από καρχαρίες.

Η ιστορία της πόλης χωρίζεται σε τρεις περιόδους: στην προ-Ισπανική περίοδο, την περίοδο κατάκτησης από τους Ισπανούς και το ανεξάρτητο Μεξικό.

Στην πρώτη περίοδο οι κάτοικοι της ήταν στα βόρεια, οι Huastecs, οι Totonacs στο κέντρο και οι Olmecs στο νότο. Το 1480 οι Τοτόνακοι κατακτήθηκαν από τους Αζτέκους και έγιναν μέρος της περίφημης αυτοκρατορίας τους.

Οι Ισπανοί εξερευνητές έφτασαν στη πόλη το 1518. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα κατάλοιπα των ανθρωποθυσιών που υπήρχαν στη περιοχή όπου υπεύθυνοι ήταν οι Αζτέκοι.

Τον επόμενο χρόνο, με αρχηγό τον Ερνάν Κορτές, ξεκίνησαν από την Κούβα την αποστολή τους για ανακάλυψη πολύτιμων μετάλλων. Αμέσως κατάλαβαν τον φυσικό πλούτο της περιοχής και αποφάσισαν την εγκατάσταση τους στη πόλη.

Η πόλη της Βερακρούς κατέχει μια σημαντική πρωτιά. Αποτελεί τον πρώτο οικισμό που δημιούργησαν οι Ισπανοί στις ηπειρωτικές ακτές της Αμερικής. Ο πρώτος πληθυσμός της πόλης αριθμούσε περίπου χίλιους κατοίκους. Κύρια ασχολία τους ήταν η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου.

Η αρχική της θέση θεωρήθηκε ακατάλληλη και το 1522 έγινε η μεταφορά της στις εκβολές του γειτονικού ποταμού. Στις φυτείες αρχικά εργάζονταν Ιθαγενείς που όμως δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας αλλά και τις ασθένειες.

Ασθένειες που είχαν φέρει μαζί τους οι Ευρωπαίοι κατακτητές. Αρκετοί σκλάβοι από την Αφρική μεταφέρθηκαν στη πόλη και αντικατέστησαν τους Ιθαγενείς στις φυτείες.

Η οικονομία της Βερακρούς στηρίχθηκε κατά κύριο λόγω στη μεταφορά πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη και την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Η δραστηριότητα κυρίως της μεταφοράς των πολύτιμων μετάλλων, είχε ως αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων της εποχής, όπως η Αγγλία. Μέσω της πειρατείας τον 16ο αιώνα θα προσπαθούσε να αιχμαλωτίσει τα πλοία που μετέφεραν τον πλούτο στην Ευρώπη.

Ήταν η εποχή που η πόλη απέκτησε και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό δημόσιων κτιρίων, δίνοντας της την ώθηση να αναπτυχθεί και να βρίσκεται στα σημαντικότερα λιμάνια της Αμερικής.

Veracruz

Με τον ερχομό του 19ου αιώνα, το Μεξικό θα εξεγερθεί κατά της Ισπανικής κατοχής. Θα αποτελέσει η πόλη κομβικό σημείο της σύγκρουσης αυτής αφού αποτελούσε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των κατακτητών και της χώρας της Ισπανίας.

Μάλιστα στα προάστια της πόλης το 1821 θα υπογράφονταν η συνθήκη της ανεξαρτησίας του Μεξικού. Η πόλη λόγω της σκληρής αντίστασης των κάτοικών της θα αποκαλείται από εδώ και στο εξής ηρωική.

Το 1837 θα δεχθεί η πόλη την επίθεση από τους Γάλλους ενώ περίπου μια δεκαετία αργότερα θα γίνει η κατάληψή της από τον στρατό των Η.Π.Α.. Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και το 1860 οι Γάλλοι εκ νέου θα επιτεθούν στη πόλη. Ο λαός του Μεξικού θα προβάλλει αντίσταση και η Βερακρούς θα αποτελέσει και πάλι το πεδίο και το επίκεντρο των συγκρούσεων.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης θα υποστούν όπως είναι λογικό τεράστιες ζημίες από τους συνεχείς πολέμους. Θα αποτελέσουν μάλιστα την εποχή εκείνη τις πιο επικίνδυνες σε όλη την Αμερική.

Με την έλευση του 20ου αιώνα θα επενδυθούν σημαντικά χρήματα στην αποκατάσταση των ζημιών και της λειτουργίας του λιμανιού της πόλης. Το λιμάνι θα πάρει και πάλι την αξία που του αναλογεί, γεγονός όμως που θα αποδειχθεί και πάλι καταστροφικό. Ο στρατός των Η.Π.Α., θα αντιληφθεί τη σημασία του λιμανιού και θα καταλάβει τη πόλη το 1914.

Veracruz

Οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μετά την Μεξικανική Επανάσταση, βοήθησαν να αναπτυχθεί μια από τις κύριες δραστηριότητες της Βερακρούς, η γεωργία.

Στις μέρες μας αποτελεί η Βερακρούς αποτελεί έναν σημαντικό προμηθευτής καφέ, βανίλιας, ζαχαροκάλαμου και καπνού.

Veracruz

Η πολιτεία της Βερακρούς

Βερακρούς ονομάζεται και η πολιτεία που βρίσκεται η πόλη της Βερακρούς. Είναι μια από τις 31 πολιτείες του Μεξικού και χωρίζεται σε 212 δήμους. Με έκταση 71.820 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί τη δεύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της χώρας.

Η πρωτεύουσα της πολιτείας Βερακρούς είναι η Τζαλάπα, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι η Βερακρούς.

Χάρτης της πολιτείας Βερακρούς
Χάρτης της πολιτείας Βερακρούς

Η παραγωγή πετρελαίου και η αγροτική παραγωγή είναι δυο από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας της πολιτείας. Οι βιομηχανίες χημικών και πετροχημικών αποτελούν παραπάνω από τις μισές εργοστασιακές μονάδες της πολιτείας Βερακρούς.

Κατά μήκος της πολιτείας υπάρχουν διάφορες αρχαιολογικές περιοχές. Το κέντρο των Olmec Tres Zapotes, τα ερείπια της μεγάλης πόλης Totonac Zempoala, και τα ερείπια EL Tajνn. Στη πρωτεύουσα Τζαλάπα υπάρχει Ανθρωπολογικό Μουσείο που υπάρχει μια συλλογή των ογκωδών γλυπτών Olmec.

Πηγές: Wikipedia, Pixabay 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.