Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 16 πιο φημισμένα αξιοθέατα της Ιταλίας που πρέπει να δείτε

Ποια είναι τα πιο διάσημα και κορυφαία αξιοθέατα της Ιταλίας;
Τα 16 πιο φημισμένα αξιοθέατα της Ιταλίας που πρέπει να δείτε

Η Ιταλία είναι το λίκνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Αναγέννησης. Αυτά από μόνα τους δικαιολογούν ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στον κόσμο.

Η Ρώμη κρατάει εδώ και αιώνες την σκυτάλη, με κάθε γωνιά της πόλης να κρύβει ένα αξιοθέατο. Ακολουθούν η Βενετία και η Φλωρεντία και όλες οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Η δυσκολία να επιλέξει κανείς τα καλύτερα αξιοθέατα ολόκληρης της χώρας είναι τεράστια και η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, καθώς δεν μιλάμε μόνο για κτίρια, εκκλησίες και μνημεία αλλά και για φυσικά αξιοθέατα.

Παρόλα αυτά στη λίστα που ακολουθεί θα δείτε τα κορυφαία και πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Ιταλίας, που πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε στo bucket list σας!

1. Κολοσσαίο, Ρώμη

Κολοσσαίο
Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο είναι το ορόσημο της Ρώμης και ίσως το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο σε ολόκληρη την Ιταλία. Χτισμένο ανάμεσα στο 72 και το 80 μ.Χ. , ήταν το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με χωρητικότητα 50.000 άτομα.

Ήταν το μέρος διεξαγωγής ρωμαϊκών αγώνων και μονομαχιών μονομάχων και ζώων – έχοντας χάσει τη ζωή τους χιλιάδες ζώα και άνθρωποι.

👉 Η ουρά για το Κολοσσαίο είναι σχεδόν βέβαια, για αυτό φροντίστε να κλείσετε ένα εισιτήριο ή ξενάγηση εκ των προτέρων. Υπάρχουν πολλών ειδών ξεναγήσεις. Βρείτε τις καλύτερες εδώ:

2. Βατικανό (Βασιλική Αγ. Πέτρου, Μουσεία, Καπέλα Σιστίνα)

Βατικανό
Η θέα στο Βατικανό από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Το Βατικανό μπορεί να είναι μία ξεχωριστή πόλη-κράτος, αλλά βρίσκεται μέσα στη Ρώμη. Ιδρύθηκε το 1929 και προσελκύει περίπου 20.000 επισκέπτες ημερησίως το καλοκαίρι.

Θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετές ώρες για να δείτε όλα τα αξιοθέατα του Βατικανού και θα σας συνιστούσα να αγοράσετε από πριν εισιτήρια για να γλιτώσετε τις ουρές, όπου είναι δυνατόν.

Θαυμάστε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου που είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, ανεβείτε στον τρούλο και θαυμάστε τη θέα, περιηγηθείτε στα Μουσεία του Βατικανού και στην Καπέλα Σιστίνα.

👉 Δείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας και τα εισιτήρια του Βατικανού.

3. Καθεδρικός Ναός Μιλάνου

Καθεδρικός Ναός Μιλάνου
Καθεδρικός Ναός Μιλάνου

Ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου (Duomo di Milano) είναι το στολίδι της πόλης. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, με χωρητικότητα 40.000 άτομα.

Έχει μοναδική αρχιτεκτονική, με το πιο εντυπωσιακό να είναι η πρόσοψή του ναού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1800, αν και ο ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1386.

Εκτός από το να θαυμάσετε το ναό εξωτερικά, μπορείτε να ανεβείτε στις ταράτσες του και να θαυμάσετε τη θέα του Μιλάνου.

👉 Μπορείτε να κλείσετε ένα ενιαίο εισιτήριο για τον Καθεδρικό, το Μουσείο και τις Ταράτσες από την επίσημη ιστοσελίδα του Duomo di Milano ή μία ξενάγηση εδώ.

4. Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας

Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας
Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας

Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας ή Santa Maria del Fiore είναι το ορόσημο της Φλωρεντίας, που θα το δείτε να ξεχωρίζει από κάθε σημείο της πόλης.

Χρονολογείται από το 1436 και διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του και κυρίως για τον τρούλο του, τον οποίο σχεδίασε ο Brunelleschi. Μπορείτε να ανεβείτε στον τρούλο από τα 463 σκαλιά του και να θαυμάσετε τη θέα σε ολόκληρη τη Φλωρεντία.

Ο ναός βρίσκεται στην Piazza del Duomo, εκεί που βρίσκεται και το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη, το Καμπαναριό του Giotto και το Μουσείο Έργων του Καθεδρικού Ναού.

👉 Θα σας συνιστούσα να αγοράσετε ένα ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει είσοδο στον Καθεδρικό Ναό, ανάβαση στον τρούλο Brunelleschi, είσοδο στο Καμπαναριό του Giotto και στο Μουσείο.

5. Μεγάλο Κανάλι, Βενετία

Μεγάλο Κανάλι Βενετίας
Μεγάλο Κανάλι Βενετίας

Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) είναι το μεγαλύτερο κανάλι της Βενετίας, το οποίο αν το δείτε στον χάρτη μοιάζει με ανάποδο S. Το Μεγάλο Κανάλι διασχίζει τα περισσότερα κορυφαία αξιοθέατα της Βενετίας και υπάρχουν τέσσερις γέφυρες που περνούν από πάνω του:

  • Γέφυρα Ριάλτο (Ponte di Rialto)
  • Γέφυρα Ξυπόλητων (Ponte degli Scalzi)
  • Γέφυρα Ακαδημίας (Ponte dell’Accademia)
  • Γέφυρα Συντάγματος (Ponte della Costituzione)

Σίγουρα θα το διασχίσετε με κάποιο βαπορέτο (θαλάσσιο λεωφορείο) αλλά μπορείτε να κάνετε και μία κρουαζιέρα με γόνδολα για να το απολαύσετε ακόμα καλύτερα.

6. Βασιλική του Αγίου Μάρκου και Καμπαναριό, Βενετία

Piazza San Marco Βενετία
Η Piazza San Marco με τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το Καμπαναριό

Στην Piazza San Marco της Βενετίας βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το Καμπαναριό της. Η βασιλική είναι η Καθεδρική Πατριαρχική Βασιλική της πόλης και χρονολογείται από το 1063.

Είναι μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της Ιταλίας, με μαρμάρινους τοίχους, αγάλματα, ψηφιδωτά και βυζαντινού θόλους – κορυφαίο έργο του το Pala d’Oro.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου, το οποίο έχει ύψος περίπου 99 μέτρα και όπως φαντάζεστε προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη.

👉 Σημείωση: Υπάρχει είσοδος τόσο για τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όσο και για το Pala d’Oro και το Καμπαναριό.

7. Ρωμαϊκή Αγορά, Ρώμη

Ρωμαϊκή Αγορά
Ρωμαϊκή Αγορά

Η Ρωμαϊκή Αγορά ή Φόρουμ ή Φόρουμ Μάγκνουμ όπως συχνά αναφερόταν, είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης, που βρίσκεται δίπλα στο Κολοσσαίο. Ήταν για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης, αν και σήμερα θα δείτε κυρίως ερείπια.

Σήμερα θα δείτε κυρίως ερείπια από σπουδαίους ναούς, βασιλικές και ασπίδες – ίσως χρειαστείτε ξεναγό για να σας τα περιγράψει.

👉 Συμβουλή: Το ιδανικό είναι να κλείσετε μία ενιαία ξενάγηση για το Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατίνο Λόφο. Αν δεν σας ενδιαφέρει υπάρχει και απλά ενιαίο εισιτήριο για τα τρία αξιοθέατα.

8. Πύργος της Πίζας, Πίζα

Ο Καθεδρικός Ναός και ο Πύργος της Πίζας
Ο Καθεδρικός Ναός και ο Πύργος της Πίζας

Ο Πύργος της Πίζας ή ορθότερα Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, είναι το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας. Είμαι σίγουρη ότι τον έχετε δει να φιγουράρει αρκετές φορές ανάμεσα στα διασημότερα αξιοθέατα της Ιταλίας.

Ο πύργος εκτός από αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, είναι ιδιαίτερα φημισμένος για την κλίση του, η οποία είναι εμφανής. Η κλίση του πύργου ξεκίνησε ήδη από την κατασκευή του, λόγω του μαλακού εδάφους με αποτέλεσμα ο πύργος να έχει από την μία πλευρά ύψος 55,86μ. και από την άλλη 56,67μ.

👉 Κλείστε ένα εισιτήριο για τον Πύργο της Πίζας και τον Καθολικό Ναό εδώ.

9. Galleria degli Uffizi, Φλωρεντία

Galleria degli Uffizi
Galleria degli Uffizi

Η Galleria degli Uffizi στεγάζεται στο Ανάκτορο Uffizi (διαβάζεται Ουφίτσι στα ελληνικά). Πρόκειται για ένα από τα must-see αξιοθέατα της Φλωρεντίας, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά έργα της αναγεννησιακής τέχνης – μην ξεχνάτε ότι η Φλωρεντία ήταν η γενέτειρα της Αναγέννησης.

Είναι μία από τις πιο παλιές πινακοθήκες στον κόσμο και φιλοξενεί έργα από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνων, συμπεριλαμβανομένων διάσημων καλλιτεχνών, όπως του Μιχαήλ Άγγελου και του Καταβάτζιο.

👉 Tip: Κλείστε εισιτήριο από πριν, για να γλιτώσετε την πολύωρη αναμονή στην ουρά.

10. Αρένα της Βερόνας

Αρένα της Βερόνας
Αρένα της Βερόνας

Η Αρένα της Βερόνας (Arena di Verona) είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Βερόνας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά ρωμαϊκά θέατρα της Ιταλίας.

Βρίσκεται στην Piazza Bra και το αξιοσημείωτο είναι ότι έχει διατηρηθεί εξαιρετικά και μάλιστα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μέχρι και σήμερα εκεί. Η πιο σημαντική είναι το Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας που γίνεται κάθε καλοκαίρι.

👉 Θα πρότεινα να κλείσετε εισιτήριο από πριν ή να αποκτήσετε την Κάρτα της Βερόνας, που περιλαμβάνει είσοδο με προτεραιότητα, ώστε να γλιτώσετε την αναμονή στην ουρά.

11. Fontana di Trevi, Ρώμη

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi / photo:Marina Zompanaki

H Fontana di Trevi είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα του κόσμου. Δε νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά εγώ δυο λόγια, θα τα πω..

Πρόκειται για το διάσημο σιντριβάνι της Ρώμης, το οποίο κατασκευάστηκε το 19 π.Χ. για την υδραγώγηση της πόλης. Απεικονίζει τον Ωκεανό σε ένα άρμα με δύο άλογα και δύο τριτώνες, συμβολίζοντας τις παλίρροιες της θάλασσας.

Προσελκύει άπειρο κόσμο όλη τη μέρα και δέχεται χιλιάδες ευρώ καθημερινά, από τις ευχές των επισκεπτών, τα οποία συλλέγονται κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

👉 Tip: Αν θέλετε να έχετε καλύτερη θέαση και μία φωτογραφία χωρίς πολύ κόσμο ξυπνήστε νωρίς το πρωί και τρέξτε απευθείας εκεί!

12. Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II
Galleria Vittorio Emanuele II

Η Galleria Vittorio Emanuele II είναι το διάσημο εμπορικό κέντρο του Μιλάνου, το οποίο συχνά αναφέρεται και ως Σαλόνι του Μιλάνου.

Πρόκειται για μία τετραώροφη διπλή στοά με γυάλινη οροφή, η οποία ολοκληρώθηκε το 1867 και έχει σταυροειδή μορφή, με τον θόλο του να φτάνει τα 44,8 μέτρα.

Στη γκαλερί στεγάζονται πολυτελή καταστήματα, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, καφέ, εστιατόρια και μπαρ και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Μιλανέζους.

Μία βόλτα εκεί επιβάλλεται ακόμα και αν δεν έχετε σκοπό να ψωνίσετε.

13. Πομπηία

Πομπηία
Πομπηία

H Πομπηία ήταν μία πόλη της νότιας Ιταλίας, η οποία χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Όσκους και καταστράφηκε ολοσχερώς το 79 μ.Χ. ύστερα από έκρηξη του Βεζούβιου.

Η πόλη θάφτηκε κάτω από τη στάχτη μέσα σε λίγες ώρες και ήρθε στην επιφάνεια το 1592. Το αξιοθαύμαστο με την Πομπηία είναι ότι η ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε την πόλη λειτούργησε σαν προστασία από την φθορά. Έχουν διασωθεί ακόμα και τοιχογραφίες.

Η Πομπηία απέχει κανένα μισάωρο από το κέντρο της Νάπολης και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ξεναγήσεις, πολλές από τις οποίες συνδυάζονται και με τον Βεζούβιο. Βρείτε τις καλύτερες εδώ:

14. Πάνθεον, Ρώμη

Πάνθεον Ρώμη
Πάνθεον

Το Πάνθεον είναι ένα ακόμα αξιοθέατο της Ρώμης, που προσελκύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίρια της Ρώμης και αν το δείτε από κοντά θα το καταλάβετε, ειδικά αν σκεφτείτε ότι χτίστηκε το 128 μ.Χ.

💡 Αποτελεί το πιο μεγάλο ρωμαϊκό μνημείο που είναι σχεδόν άφθαρτο χωρίς σημάδια κατάρρευσης. Αυτό ίσως οφείλεται στην συνεχόμενη χρήση του στο πέρασμα των αιώνων.

Ο ναός αρχικά ήταν αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης – εξού και η ονομασία Πάνθεον – ενώ κατά τον 7ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.

👉 Αποκτήστε ένα εισιτήριο με γρήγορη είσοδο για το Πάνθεον εδώ.

15. Cinque Terre

Manarola, Cinque Terre
Manarola, Cinque Terre

Οι Cinque Terre (πέντε χωριά ή πέντε γαίες στα ελληνικά) είναι πέντε μικρές γραφικές πόλεις της Ιταλίας που βρίσκονται στην La Spezia, στα βορειοδυτικά της πόλης.

Οι Cinque Terre είναι οι: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare.

Οι πόλεις αυτές ανήκουν στην κληρονομιά της UNESCO και είναι από τα πιο φωτογραφημένα παραθαλάσσια μέρη της Ιταλίας, με πολύχρωμα σπιτάκια, στενά δρομάκια και παραδεισένιες παραλίες. Ουσιαστικά η περιοχή αποτελεί ένα Εθνικό Πάρκο, το οποίο ενδείκνυται για πεζοπορίες.

👉 Δεν κυκλοφορούν οχήματα μέσα στα χωριά, υπάρχει ένα τρένο που κάνει όλες τις μετακινήσεις από το ένα χωριό στο άλλο.

16. Aκτή Αμάλφι

Positano, Amalfi
Positano, Amalfi Coast

Η Ακτή Αμάλφι (Amalfi Coast) συγκαταλέγεται και αυτή στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στην Ιταλία.

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιταλία και αποτελείται από γραφικά χωριά, που θα λέγαμε ότι θυμίζουν αρκετά τα χωριά Cinque Terre.

Μερικές από τις πόλεις της Ακτή Αμάλφι είναι το Amalfi, το Positano και το Ravello.

Συμβουλή: Αυτό που θα σας πρότεινα είτε επισκεφθείτε μία πόλη της Ιταλίας είτε κάνετε road trip είναι να κλείνετε εκ των προτέρων εισιτήρια για τα αξιοθέατα, καθώς δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ενδέχεται να μην βρείτε διαθεσιμότητα ή να περιμένετε στις ουρές αρκετή ώρα.

Εγώ εμπιστεύομαι πάντα το Get your Guide και το Tiqets, για εισιτήρια και ξεναγήσεις!

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.