17 χάρτες που θα σας αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο

Ο κόσμος χωρισμένος σε 5 τμήματα με βάση τον πληθυσμό

Ο κόσμος χωρισμένος σε 5 ίσα τμήματα με βάση τον πληθυσμό. Στο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί η Ινδία και στο κόκκινο η Κίνα, και ισοδυναμούν με τους πληθυσμούς της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Ωκεανίας και πάνω από της μισής Ευρώπης.

Πληθυσμός Αφρικής

Εδώ έχουμε έναν εντυπωσιακό χάρτη δύο ισοδύναμων τμημάτων της Αφρικής, με περίπου το ίδιο μέγεθος πληθυσμού (~ 250 εκατομμύρια). Η Νιγηρία ηγείται του κόκκινου χρώματος, που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, με περίπου 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Χάρτης υφασμάτων της Αφρικής

Ένας ακόμα αγαπημένος χάρτης της αφρικανικής ηπείρου με τα πιο αντιπροσωπευτικά υφάσματα που συναντάμε σε κάθε χώρα!

Τοπολογία

Αυτός είναι ένας χάρτης που θα έφτιαχνε ένας τοπολόγος, δηλαδή ένας χάρτης που αγνοεί το μέγεθος ή το σχήμα των ηπείρων και των χωρών, αλλά απλώς αντιπροσωπεύει το πώς οι χώρες συνδέονται μεταξύ τους. Στα άκρα βλέπετε τα νησιωτικά έθνη. Πονοκέφαλος.

Τα 100 μεγαλύτερα νησιά του κόσμου

Αυτός ο χάρτης δείχνει τα εκατό μεγαλύτερα νησιά στον κόσμο. Η Γροιλανδία ηγείται της κατάταξης, καταλαμβάνοντας 2.166.000 τ.χλμ. Γνωρίζατε ότι η Γροιλανδία είναι ένα έδαφος της Δανίας, το οποίο είναι πολύ μικρότερη με μέγεθος 42933 τ.χλμ.;

Οι 25 μεγαλύτερες λίμνες

Και από τα νησιά πάμε στο γεωγραφικό αντίθετο τους, τις λίμνες! Εδώ είναι οι 25 μεγαλύτερες λίμνες δίπλα δίπλα ώστε να μπορούμε να τις συγκρίνουμε. Η μεγαλύτερη είναι η Κασπία Θάλασσα, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι θάλασσα, αλλά λίμνη. Πολλές μπορεί να σας ακούγονται οικείες, συμπεριλαμβανομένων των 5 μεγάλων λιμνών μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Εδώ είναι ένας χάρτης των συνεχιζόμενων πυρκαγιών που συμβαίνουν στον Αμαζόνιο. Το καλοκαίρι του 2019, σημειώθηκαν 26.000 πυρκαγιές στον Αμαζόνιο μόνο τον Αύγουστο, με αυξητική πορεία από έτος σε έτος. Περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίζουν και η Αυστραλία και η Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.

Ο δρόμος του τσαγιού

Άλλος ένας ενδιαφέρον χάρτης, ο οποίος δείχνει πώς τα θαλάσσια ταξίδια έναντι των χερσαίων ταξιδιών καθόρισαν εδώ και πολύ καιρό ποιες χώρες θα αναφέρονται στο τσάι ως παραλλαγή του «cha» ή του «te». Οι χώρες που εισήγαγαν το τσάι μέσω του δρόμου του μεταξιού χρησιμοποιούν μια παραλλαγή του «cha». Αντίθετα, χώρες που διαπραγματεύτηκαν με την Κίνα μέσω της θάλασσας, το αποκαλούν μια παραλλαγή του «te»! Η Βραζιλία είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Χάρτης πυκνότητας δέντρων

Πληθυσμός των δέντρων ανά άτομο σε κάθε χώρα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες χώρες που έχουν χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δέντρων. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία έχουν στην πραγματικότητα περισσότερους ανθρώπους από δέντρα!

Ναυάγια στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο

Εδώ παρουσιάζονται τα χιλιάδες ναυάγια που επιβεβαιώθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μυαλό μας έχουμε ότι ο πόλεμος επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή ζώνη, αλλά αυτή η εικόνα δείχνει πώς ο πόλεμος είχε εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.

Σιδηροδρομικά δίκτυα ανά τον κόσμο

Δείτε πόσο πιο πυκνά είναι τα σιδηροδρομικά δίκτυά της Ευρώπης, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου! Η Αυστραλία και η Βόρεια Αμερική, που αποικήθηκαν πιο πρόσφατα και η πυκνότητα του πληθυσμού είναι συγκριτικά μικρότερη, έχουν αισθητά λιγότερες σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Όρια Ταχύτητας στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικά όρια ταχύτητας που κυμαίνονται από 110 χλμ/ώρα έως 149 χλμ/ώρα. Η μόνη εξαίρεση? Η Γερμανία, η οποία έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Autobahn.

Τα πιο συχνά γυναικεία ονόματα στην Αμερική

Μας αρέσει αυτό το κινούμενο infographic που δείχνει πώς τα γυναικεία ονόματα στις ΗΠΑ εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ποτέ δεν ήταν η χώρα πιο ενωμένη από το 1977 με τις Τζένιφερ!

Το χρώμα του χρήματος

Πολλές χώρες χρωματίζουν τα χαρτονομίσματα τους με πράσινο χρώμα. Ο λόγος που γίνεται αυτό στην πραγματικότητα είναι επειδή αυτό το χρώμα ήταν πολύ ανθεκτικό σε χημικές και φυσικές αλλαγές. Ο χάρτης μας δείχνει το κυρίαρχο χρώμα σε ισοδύναμα χαρτονομισμάτων των 20 δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο

Η πιο δημοφιλής μπύρα ανά χώρα.
Αν και είμαστε λάτρεις των μικροζυθοποιίων η πιο δημοφιλής μπύρα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον χάρτη είναι η Mythos.

Το μήκος του Σινικού Τείχους στην Ευρώπη

Η αυθαίρετη κόκκινη γραμμούλα που βλέπετε στον χάρτη είναι μήκους 21.196 χιλιομέτρων. Το ίδιο ακριβώς μήκος έχει και το Σινικό Τείχος της Κίνας. Αν και φαίνεται να έχει καλύψει περισσότερη από την μισή Ευρώπη, το συνολικό μήκος της ευρωπαϊκής ακτογραμμής είναι στα 136,106 χιλιόμετρα!

Χάρτης με τις pubs στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ελαφρά φορτωμένος χάρτης με τις pubs στο Ηνωμένο Βασίλειο (δεν θα έπρεπε να δείχνουν τις pubs και στη Νήσο του Μαν αλλά χαλάλι). 

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις