20 χάρτες που θα σας αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο​

19 χάρτες που θα σας αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο​

Οι χάρτες δεν είναι τίποτα άλλο από γραφικές αναπαραστάσεις της γεωγραφικής θέσης των τόπων στον κόσμο. Εκτός από τους χάρτες, γραφήματα, διαγράμματα και πίνακες παρέχουν μια διαφορετική ανάλυση ενός συγκεκριμένου γεγονότος ή μελέτης. Όταν “μπλέξουμε” λοιπόν δεδομένα και χάρτες προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντες χάρτες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Παρακάτω ακολουθούν 20 τέτοια παραδείγματα ενδιαφέροντων χαρτών που πιθανότατα θα σας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για ορισμένα μέρη του κόσμου.

Ο πληθυσμός της Γης σε 5 ίσα τμήματα

Ο κόσμος χωρισμένος σε 5 τμήματα με βάση τον πληθυσμό

Ο κόσμος χωρισμένος σε 5 ίσα τμήματα με βάση τον πληθυσμό. Στο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί η Ινδία και στο κόκκινο η Κίνα, και ισοδυναμούν με τους πληθυσμούς της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Ωκεανίας και πάνω από της μισής Ευρώπης.

Πληθυσμιακή κατανομή της Αφρικής

Πληθυσμός Αφρικής

Εδώ έχουμε έναν εντυπωσιακό χάρτη δύο ισοδύναμων τμημάτων της Αφρικής, με περίπου το ίδιο μέγεθος πληθυσμού (~ 250 εκατομμύρια). Η Νιγηρία ηγείται του κόκκινου χρώματος, που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, με περίπου 200 εκατομμύρια κατοίκους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Τα αντιπροσωπευτικά υφάσματα που συναντάμε σε όλες τις αφρικανικές χώρες

Χάρτης υφασμάτων της Αφρικής

Ένας ακόμα αγαπημένος χάρτης της αφρικανικής ηπείρου με τα πιο αντιπροσωπευτικά υφάσματα που συναντάμε σε κάθε χώρα!

Παγκόσμιος τοπολογικός χάρτης

Τοπολογία

Αυτός είναι ένας χάρτης που θα έφτιαχνε ένας τοπολόγος, δηλαδή ένας χάρτης που αγνοεί το μέγεθος ή το σχήμα των ηπείρων και των χωρών, αλλά απλώς αντιπροσωπεύει το πώς οι χώρες συνδέονται μεταξύ τους. Στα άκρα βλέπετε τα νησιωτικά έθνη. Πονοκέφαλος.

Παγκόσμιος χάρτης με σημαίες στα Ελληνικά

Παγκόσμιος χάρτης με σημαίες στα Ελληνικά

Όταν συνδυάζονται χάρτες και σημαίες βγάζουμε καρδούλες από τα ματιά εμείς οι γεωγραφικοί. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο χάρτης είναι στα ελληνικά και μπορεί να κολλήσεις σε τοίχο ή να τον κρεμάσεις σαν πόστερ. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Τα 100 μεγαλύτερα νησιά του κόσμου

Τα 100 μεγαλύτερα νησιά του κόσμου

Αυτός ο χάρτης δείχνει τα εκατό μεγαλύτερα νησιά στον κόσμο. Η Γροιλανδία ηγείται της κατάταξης, καταλαμβάνοντας 2.166.000 τ.χλμ. Γνωρίζατε ότι η Γροιλανδία είναι ένα έδαφος της Δανίας, το οποίο είναι πολύ μικρότερη με μέγεθος 42933 τ.χλμ.;

Οι 25 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου σε έναν χάρτη

Οι 25 μεγαλύτερες λίμνες

Και από τα νησιά πάμε στο γεωγραφικό αντίθετο τους, τις λίμνες! Εδώ είναι οι 25 μεγαλύτερες λίμνες δίπλα δίπλα ώστε να μπορούμε να τις συγκρίνουμε. Η μεγαλύτερη είναι η Κασπία Θάλασσα, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι θάλασσα, αλλά λίμνη. Πολλές μπορεί να σας ακούγονται οικείες, συμπεριλαμβανομένων των 5 μεγάλων λιμνών μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.

Χάρτης με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Εδώ είναι ένας χάρτης των συνεχιζόμενων πυρκαγιών που συμβαίνουν στον Αμαζόνιο. Το καλοκαίρι του 2019, σημειώθηκαν 26.000 πυρκαγιές στον Αμαζόνιο μόνο τον Αύγουστο, με αυξητική πορεία από έτος σε έτος. Περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίζουν και η Αυστραλία και η Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.

Υπόθεση τσάι

Ο δρόμος του τσαγιού

Άλλος ένας ενδιαφέρον χάρτης, ο οποίος δείχνει πώς τα θαλάσσια ταξίδια έναντι των χερσαίων ταξιδιών καθόρισαν εδώ και πολύ καιρό ποιες χώρες θα αναφέρονται στο τσάι ως παραλλαγή του «cha» ή του «te». Οι χώρες που εισήγαγαν το τσάι μέσω του δρόμου του μεταξιού χρησιμοποιούν μια παραλλαγή του «cha». Αντίθετα, χώρες που διαπραγματεύτηκαν με την Κίνα μέσω της θάλασσας, το αποκαλούν μια παραλλαγή του «te»! Η Βραζιλία είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Πληθυσμός των δέντρων ανά άτομο σε κάθε χώρα.

Χάρτης πυκνότητας δέντρων

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες χώρες που έχουν χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δέντρων. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία έχουν στην πραγματικότητα περισσότερους ανθρώπους από δέντρα!

Ναυάγια Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ναυάγια στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο

Εδώ παρουσιάζονται τα χιλιάδες ναυάγια που επιβεβαιώθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μυαλό μας έχουμε ότι ο πόλεμος επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή ζώνη, αλλά αυτή η εικόνα δείχνει πώς ο πόλεμος είχε εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.

Πυκνότητα σιδηροδρομικών δικτύων

Σιδηροδρομικά δίκτυα ανά τον κόσμο

Δείτε πόσο πιο πυκνά είναι τα σιδηροδρομικά δίκτυά της Ευρώπης, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου! Η Αυστραλία και η Βόρεια Αμερική, που αποικήθηκαν πιο πρόσφατα και η πυκνότητα του πληθυσμού είναι συγκριτικά μικρότερη, έχουν αισθητά λιγότερες σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Όριο ταχύτητας στην Ευρώπη

Όρια Ταχύτητας στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικά όρια ταχύτητας που κυμαίνονται από 110 χλμ/ώρα έως 149 χλμ/ώρα. Η μόνη εξαίρεση? Η Γερμανία, η οποία έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Autobahn.

Δημοφιλή γυναικεία ονόματα στις ΗΠΑ

Τα πιο συχνά γυναικεία ονόματα στην Αμερική

Μας αρέσει αυτό το κινούμενο infographic που δείχνει πώς τα γυναικεία ονόματα στις ΗΠΑ εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ποτέ δεν ήταν η χώρα πιο ενωμένη από το 1977 με τις Τζένιφερ!

Το χρώμα του χρήματος

Το χρώμα του χρήματος

Πολλές χώρες χρωματίζουν τα χαρτονομίσματα τους με πράσινο χρώμα. Ο λόγος που γίνεται αυτό στην πραγματικότητα είναι επειδή αυτό το χρώμα ήταν πολύ ανθεκτικό σε χημικές και φυσικές αλλαγές. Ο χάρτης μας δείχνει το κυρίαρχο χρώμα σε ισοδύναμα χαρτονομισμάτων των 20 δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η γεωγραφία της μπύρας

Οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο

Η πιο δημοφιλής μπύρα ανά χώρα. Αν και είμαστε λάτρεις των μικροζυθοποιίων η πιο δημοφιλής μπύρα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον χάρτη είναι η Mythos.

Σινικό τείχος εναντίον Ευρωπαϊκής ακτογραμμής

Το μήκος του Σινικού Τείχους στην Ευρώπη

Η αυθαίρετη κόκκινη γραμμούλα που βλέπετε στον χάρτη είναι μήκους 21.196 χιλιομέτρων. Το ίδιο ακριβώς μήκος έχει και το Σινικό Τείχος της Κίνας. Αν και φαίνεται να έχει καλύψει περισσότερη από την μισή Ευρώπη, το συνολικό μήκος της ευρωπαϊκής ακτογραμμής είναι στα 136,106 χιλιόμετρα!

Οι pubs του Ηνωμένου Βασιλείου

Χάρτης με τις pubs στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ελαφρά φορτωμένος χάρτης με τις pubs στο Ηνωμένο Βασίλειο (δεν θα έπρεπε να δείχνουν τις pubs και στη Νήσο του Μαν αλλά χαλάλι). 

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ στην Ευρώπη στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ στην Ευρώπη στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος

Χάρτης που μας επισημαίνει ότι ο Καναδάς και ΗΠΑ είναι αρκετά πιο νότια από ό,τι νομίζαμε εδώ στην Ευρώπη. Αρκετά ειρωνικά, το νοτιότερο σημείο του Καναδά στο νησί Middle Island στη λίμνη Έρι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τον Καναδά Έβρου στην Ελλάδα.

Ο παγκόσμιος χάρτης με κέντρο την Ανταρκτική

Ο παγκόσμιος χάρτης με κέντρο την Ανταρκτική​

Έχουμε συνηθίσει τον παγκόσμιο χάρτη με την Ευρώπη στο κέντρο του και νομίζω με αυτόν εδώ τώρα θα πάθουμε ταραχή.

Είναι ένας χάρτης εστιασμένος στην Ανταρκτική αν δεν το καταλάβατε. Αφιερώστε μισό λεπτό να δείτε που βρίσκεται ο κάθε ωκεανός και η κάθε ήπειρος. Προσοχή στα αυχενικά σας! Τι παρατηρούμε;

 • Η Νότια Αμερική βρίσκεται απελπιστικά κοντά στην Ανταρκτική.
 • Το τεράστιο μέγεθος της Αφρικής, της 2η μεγαλύτερης ηπείρου της Γης.
 • Με αυτήν την προοπτική οι ωκεανοί φαίνονται πολύ περισσότερο σαν μια ενιαία υδάτινη μάζα.
 • Ο αρκτικός κύκλος βρίσκεται στις 4 γωνίες του χάρτη.
 • Επιτέλους ένας χάρτης που η Νέα Ζηλανδία είναι στο προσκήνιο.
ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

2 Απαντήσεις

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση που κάνετε , μπράβο
  Από παιδί έχω άποθημενο να βρω έναν χάρτη που έδειχνε τις 4 εποχές
  Ήταν μεγάλος στον τοίχο της τάξης του δημοτικού σχολείου
  Θα το εκτιμούσα αν γνωρίζετε αν υπάρχει
  Ευχαριστώ

 2. Γειά σας είχα δει στην Ισπανία παγκόσμιο χάρτη που είχε φαγητό και άνθρωπακια ή ζώα η και ψάρια χαρακτηριστικά τις κάθε χώρας. Ελλάδα είχε την Ακρόπολη και ένα τσολιά Αυστραλία είχε καρχαρίες σαν καρτούν γύρω γύρω και άλλα πολλά ..να το χαζεύεις με τις ώρες. Αν τον έχετε ή μπορείτε να τον βρείτε θα τον ήθελα να το αγοράσω ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ