Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

10 πόλεις ανά τον κόσμο που νομίζουμε ότι είναι πρωτεύουσες κρατών

Υπάρχουν πόλεις που για κάποιο λόγο (συνήθως ο πληθυσμός) έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση του γεωγραφικού κοινού (ή και αγεωγράφητου, στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι) ως πρωτεύουσες χωρών ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
10 πόλεις ανά τον κόσμο που νομίζουμε ότι είναι πρωτεύουσες κρατών

Υπάρχουν πόλεις που για κάποιο λόγο (συνήθως ο πληθυσμός) έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση του γεωγραφικού κοινού (ή και αγεωγράφητου, στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι) ως πρωτεύουσες χωρών ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Μετά από σχετικές αναρτήσεις στην σελίδα μας στο Facebook με πρωτεύουσες που μπερδεύουμε, συγκέντρωσα τις 10 τρανταχτές περιπτώσεις:

1. Πρωτεύουσα του Καναδά δεν είναι το Τορόντο

Οττάβα, πρωτεύουσα του Καναδά
Οττάβα, πρωτεύουσα του Καναδά

Κι αν δεν είναι το Τορόντο μήπως είναι το Μόντρεαλ ή το Κεμπέκ; Λυπάμαι η πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα με τον διάσημο λόφο του κοινοβουλίου πλάι στον ομώνυμο ποταμό. Η πόλη είναι η 4η μεγαλύτερη καναδική πόλη όσον αφορά τον πληθυσμό, πίσω από το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Κάλγκαρι. Γιατί επιλέχθηκε η Οττάβα να γίνει πρωτεύουσα του Καναδά είναι ένα άλλο θέμα και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και βίντεο εδώ

2. Πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεν είναι η Νέα Υόρκη

Ουάσινγκτον Ντι Σι, η πρωτεύουσα των ΗΠΑ
Ουάσινγκτον Ντι Σι, η πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Η Νέα Υόρκη όχι μόνο δεν είναι πρωτεύουσα των ΗΠΑ αλλά δεν είναι καν πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (διαβάστε 19 ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Νέα Υόρκη). Πρωτεύουσα της πολιτείας είναι το Όλμπανι (ή Άλμπανι) και πρωτεύουσα των ΗΠΑ φυσικά είναι η Ουάσινγκτον Ντι Σι. Για να συνεχίσουμε το μπέρδεμα η Ουάσινγκτον Ντι Σι δεν βρίσκεται στην πολιτεία Ουάσινγκτον και σταματάω εδώ.

3. Πρωτεύουσα της Βραζιλίας δεν είναι το Ρίο Ντε Τζανέιρο

Μπραζίλια, η πρωτεύουσα της Βραζιλίας
Μπραζίλια, η πρωτεύουσα της Βραζιλίας

Κάθε φορά που η Βραζιλία προβάλλεται στις τηλεοπτικές μας οθόνες (είτε είναι αθλητικές διοργανώσεις είτε το καρναβάλι) κλισέ εικόνες από το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι συνήθως στο επίκεντρο, οπότε δεν είναι να απορείς γιατί οι περισσότεροι αγνοούν την Μπραζίλια, η οποία στεγάζει το κοινοβούλιο της χώρας.

4. Πρωτεύουσα του Μαρόκου δεν είναι η Καζαμπλάνκα

Ραμπάτ, η πρωτεύουσα του Μαρόκου
Ραμπάτ, η πρωτεύουσα του Μαρόκου

Δεν είναι η Καζαμπλάνκα και δεν είναι ούτε το Μαρεκές η πρωτεύουσα του Μαρόκου αλλά το Ραμπάτ. Χτισμένη κατά μήκος των ακτών του ποταμού Μπου Ρεγκρέγκ και του Ατλαντικού Ωκεανού, η όμορφη πόλη συνδυάζει την ισλαμική και τη γαλλική αποικιακή κληρονομιά με τα διάσημα ορόσημα, όπως το ιστορικό φρούριο, το Kasbah της Udayas και τον Πύργο Χασάν.

5. Πρωτεύουσα της Νιγηρίας δεν είναι το Λάγος

Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας

Το Λάγος (Έκο στην τοπική διάλεκτο) είναι η πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας και πρώτη πόλη σε πληθυσμό. Οπότε έχετε κάθε δίκιο να την μπερδεύετε. Η πρωτεύουσα της χώρας από τις 12 Δεκεμβρίου του 1991 και μετά είναι η Αμπούτζα που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας.

6. Πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής δεν είναι το Γιοχάνεσμπουργκ

Η Νότια Αφρική παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα όσον αφορά την πρωτεύουσά της. Καταρχάς μιλάμε για 3 πρωτεύουσες: το Κέιπ Τάουν είναι έδρα του Κοινοβουλίου και η νομοθετική πρωτεύουσα της χώρας, η Πρετόρια είναι έδρα του προέδρου και της κυβέρνησης και η διοικητική πρωτεύουσα, και το Μπλουμφοντέιν είναι έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου και η νομοθετική πρωτεύουσα. Τώρα εμάς γιατί μας έχει κολλήσει το Γιοχάνεσμπουργκ; Εδώ βρίσκεται το Συνταγματικό Δικαστήριο και ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

7. Πρωτεύουσα της Ελβετίας δεν είναι η Ζυρίχη

Βέρνη, η πρωτεύουσα της Ελβετίας
Βέρνη, η πρωτεύουσα της Ελβετίας

Η Ζυρίχη, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ελβετίας δεν είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Δεν είναι ούτε η Γενεύη παρόλο που είναι η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών και 2η πόλη σε πληθυσμό. Η Βέρνη είναι η de facto πρωτεύουσα στα κεντρικά της χώρας, η οποία διατρέχεται από τον ποταμό Άαρ, παραπόταμο του Ρήνου. Διαβάστε ακόμα 17 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Ελβετία.

8. Πρωτεύουσα της Τουρκίας δεν είναι η Κωνσταντινούπολη

Άγκυρα, η πρωτεύουσα της Τουρκίας
Άγκυρα, η πρωτεύουσα της Τουρκίας

Η Κωνσταντινούπολη, αν και είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δεν είναι και πρωτεύουσά της. Θα πρέπει να κινηθείτε 280 μίλια ανατολικά στη Μικρά Ασία για να συναντήσετε την περίκλειστη Άγκυρα με πληθυσμό 5,747,000 κατοίκους.

9. Πρωτεύουσα της Αυστραλίας δεν είναι το Σίδνεϊ

Καμπέρα, η πρωτεύουσα της Αυστραλίας
Καμπέρα, η πρωτεύουσα της Αυστραλίας

Η σκέψη της Αυστραλίας μπορεί σας φέρει στο μυαλό αξιολάτρευτα καγκουρό, τρομακτικούς κροκόδειλους και την εντυπωσιακή πρόσοψη της Όπερας του Σίδνεϊ. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Το Σίδνεϊ δεν είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσά της. Ούτε η Μελβούρνη, ούτε το Περθ ή άλλες μεγάλες πόλεις που μπορεί να σκεφτείτε. Η Καμπέρα, μια πόλη περίπου 400.000 κατοίκων στα νοτιοανατολικά της χώρας είναι η πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Διαβάστε περισσότερα για την αυστραλιανή πρωτεύουσα εδώ.

10. Πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι το Ώκλαντ

Ουέλινγκτον, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας
Ουέλινγκτον, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας

Στο κάτω μέρος του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, θα βρείτε ένα γοητευτικό λιμάνι που ονομάζεται Ουέλλινγκτον και είναι η πρωτεύουσα της χώρας – όχι το Ώκλαντ παρόλο που είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη Νέα Ζηλανδία με πληθυσμό 1.377.000 κατοικούς.

Θέλετε να τεστάρετε τις γνώσεις σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Παίξτε το σχετικό κουίζ.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.